Sursa imagine:

S-au unit și au construit depozite frigorifice comune pentru păstrarea producției

Au construit depozite frigorifice şi linii de sortare pentru cultivarea fructelor şi legumelor, după ce s-au asociat. Vorbim despre 34 de grupuri de producători care şi-au extins şi modernizat afacerile cu suportul Băncii Mondiale. Prin intermediul proiectului „Agricultură Competitivă pentru Moldova” au fost oferite peste nouă milioane de dolari.

Tudor Bragaru alături de alţi șapte agricultori a iniţiat o asociaţie în sudul ţării. Fermierii deţin o plantaţie 50 de hectare de viţă-de-vie. Datorită proiectului „Agricultură Competitivă pentru Moldova”, acum cinci ani, producătorii au construit un frigider modern, cu o capacitate de 370 de tone.
 
„Suntem în total opt producători agricoli, toţi suntem producători de struguri de masă. Am construit un depozit frigorific, ca să ne uşureze puţin munca şi puţin realizarea. Când vine luna de recoltare nu mai este forfota care era până la construcţie, culegem strugurii în voie, îi alegem cei mai sănătoşi şi îi depozităm”, a declarat agricultorul din satul Colibaș, Cahul, Tudor Bragaru.
 
Serghei Cojocari este membrul unei asociaţii din nordul ţării. Producătorul este specializat în cultivarea merelor şi prunelor. El spune că depozitul frigorific era o necesitate pentru a-şi moderniza afacerea.
 
„Din luna august am dat în exploatare propriul depozit frigorific, unde ne păstrăm producţia. Frigiderul are capacitatea de 1000 de tone. Piaţa de consum încă nu este deja configurată, merge o fluctuaţie şi preţul pe piaţă nu este încă final putem observa că producătorii care nu au spaţii proprii pentru depozitare ei sunt foarte vulnerabili”, a spus agricultorul Serghei Cojocari.
 
Până acum, 34 de asociaţii de agricultori au primit suport din partea proiectului „Agricultura Competitivă pentru Moldova” pentru a-şi dezvolta afacerile.
 
„Aceştia 34 de grupuri însumează circa 190 de producători agricoli care s-au asociat. Finanţările care au fost primite doar sub formă de granturi reprezintă peste 9 milioane de dolari. Pentru a primi această finanţare grupurile asigură co-finanţare şi la moment depăşeşte cifra de 15 milioane de dolari”, a declarat directorul adjunct pentru proiecte agricole BM, Olga Sainciuc.
 
Din banii oferiţi de Banca Mondială, producătorii au investit în construcţia depozitelor frigorifice, au fost achiziţionate 13 linii de sortare, 5 uscătorii, o linie pentru confecţionarea lăzilor de carton şi 23 de stivuitoare.
Autor: trm.md
21.10.2018 Actual
754
0

Comentarii 0