Sursa imagine: incont.net

Automobilele electrice, la mare căutare în R. Moldova

Sunt econome, uşor de întreţinut şi nepoluante. În lipsa unei infrastructuri adecvate, automobilele electrice îşi fac totuşi loc pe străzile din capitală. Fiecare a opta maşină importată anul trecut a fost prietenoasă mediului. Iată de ce, Chişinăul are toate şansele să fie în rând cu marile oraşe ale Europei, unde maşinile pe benzină sau motorină vor fi interzise în jurul anului 2025.

Un automobil electric este mult mai econom decât o maşină clasică, astfel la un kilometru parcurs, achitaţi doar 50 de bănuţi, adică de trei ori mai ieftin decât în cazul automobilelor cu un motor cu ardere internă.
 
Serghei Stati este unul dintre puţinii şoferi din ţara noastră care dispune de un automobil sută la sută electric. Pentru el a fost şi o alegere practică, pentru că deţine un service de întreţinere a maşinilor electrice sau cu motor hibrid.
 
„Ce ţine de timpul de încărcare, el este de la patru la opt ore şi ne permite să ne deplasăm la o distanţă de 100-150 de kilometri în dependenţă de stilul de mers. La vreo 10 mii de lei, maşina ne permite să economisim, da pe an, nu are filtre bugii, ulei”, a declarat șoferul Serghei Stati.
 
Serghei încarcă bateria de la o priză de 220 de volţi, cât timp se află la serviciu. Opţiunea de încărcare rapidă, timp de 30 de minute, la noi în ţară deocamdată nu există. Cea mai apropiată staţie de alimentare de acest fel este la Odesa. Serghei utilizează o aplicaţie care îi permite să vadă unde poate alimenta bateriile.
 
În Chişinău, şi cum apar pe hartă noi putem să le vedem, unde sunt.
 
Anul trecut în Moldova au fost înregistrate 3047 de automobile cu sistem de propulsie hibrid, şi 54 cu motor electric. Deocamdată, printre şoferi există păreri împărţite despre impactul mașinilor electrice asupra mediului.
 
„Dacă maşinile cu combustibil produc eşapament şi poluează natura, mi se pare că fix aşa şi maşinile electrice”, „Bineînţeles că aş dori să conduc o maşină electrică, pentru că, da, sunt întâi şi întâi priorităţile economice, iar totodată contribuim la mediu”, „Maşina nu e rea, preţul tot e convenabil pentru a-l procura, dar cu alimentaţia la noi e rău”, „E convenabil, rentabil şi ecologic în acelaşi timp. Eu am un automobil obişnuit, dar al fi bucuros să conduc unul electric. Sper să avem şi staţii de încărcare”, au spus șoferii.
 
Un automobil electric cumpărat la mana a doua sau nou costă între 10 şi 35 de mii de euro. Se estimează că pe teritoriul ţării ar fi nevoie de 15 staţii de alimentare pentru mașinile electrice.
Autor: trm.md
21.10.2018 Actual
377
0

Comentarii 0