Sursa imagine: reuters.com

Alegeri în Afganistan: Votarea continuă și duminică

Afganii care nu au putut vota sâmbătă la alegerile parlamentare au încă o şansă duminică, informează Reuters.

Orarul de deschidere pentru 401 secţii de votare din Afganistan a fost extins şi personalul aferent a fost suplimentat cu 500 de persoane, după ce sute de secţii au rămas închise sâmbătă. În multe cazuri, oficialii nu s-au prezentat, în contextul ameninţării unor atacuri ale talibanilor. S-au raportat 120 de incidente cu grenade sau dispozitive explozive artizanale, zeci de morţi şi de răniţi în toată ţara; un singur atentat sinucigaş, la Kabul, s-a soldat cu 15 morţi.
 
Din cauza intimidării observatorilor independenţi există temeri privind fraudarea alegerilor, menţionează Reuters. Din cei aproape nouă milioane de alegători înregistraţi, 50% sau mai mulţi au fost înscrişi pe liste ilegal, potrivit unor estimări. În capitală au votat sâmbătă peste un milion de afgani, dar în provincie prezenţa la vot a fost foarte redusă.
 
Naee Ayubzada, director al Fundaţiei pentru Alegeri Transparente din Afganistan, a declarat că decizia neaşteptată de prelungire a votării deschide calea către abuzuri, deoarece în unele secţii urnele au fost lăsate deschise toată noaptea, cu buletinele de vot în ele.
 
În provincia Kandahar, scrutinul a fost amânat cu o săptămână, după asasinarea comandantului poliţiei locale, generalul Abdul Razeq. Aceeaşi măsură a fost luată şi în provincia centrală Ghazni, din cauza neînţelegerilor privind reprezentarea diferitelor grupuri etnice.
 
Rezultatul alegerilor este aşteptat peste cel puţin două săptămâni. 
Autor: Agerpres
21.10.2018 Actual
306
0

Comentarii 0