Sursa imagine: tvrmoldova.md

Cimitirul evreiesc din Chişinău va fi reabilitat

Premierul Pavel Filip a cerut să fie elaborat un plan de acţiuni pentru reabilitarea Cimitirului evreiesc din Chişinău şi edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc, care să includă mai multe obiective istorice ale comunităţii evreieşti.

„Luând în considerare că două treimi din cimitir sunt practic distruse, aici, în continuare, ar putea fi un centru cultural istoric evreiesc, un fel de Yad Vashem. Cimitirul care se poate de restabilit, îl restabilim, inclusiv capela, dar, în rest, aici mai poate fi un muzeu, un memorial. Şi, atunci va fi un loc prin care vom comemora victimele Holocaustului, dar şi un punct de atracţie pentru turişti”, a spus Pavel Filip, în timpul vizitei de documentare la faţa locului.

Iniţial, cimitirul trebuie transferat din gestiunea Consiliului municipal Chişinău în subordinea Ministerului  Educaţiei, Culturii şi Cercetării. De asemenea,  este necesară efectuarea unui studiu de fezabilitate: „Trebuie profesionişti care ştiu cum să facem, să păstrăm toată istoria moştenită aici, vorbim despre conservarea datelor istorice. Trebuie de proiectat şi eu cred că noi putem atrage comunitatea evreiască aici, pentru a face investiţii, dacă vom avea un proiect clar”, a subliniat Filip.

Starea curentă a cimitirului este dezastruoasă. Iniţiativa de reabilitare a acestuia se înscrie în contextul deciziei Guvernului privind înfiinţarea la Chişinău a unui muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova.

Cimitirul evreiesc din Chişinău este un monument istoric cu o suprafaţă de peste 12 hectare şi cu peste 40 de mii de morminte. În cimitir se găsesc morminte şi monumente, care au circa 300 de ani.

Autor: tvrmoldova.md
21.10.2018 Actual
319
0

Comentarii 1

  • ma:

    cineva mai spera la o sabie si blindate

    21.10.2018 12:56