Sursa imagine: trm.md

Specialiști: Arderea frunzelor uscate poluează aerul și dăunează grav sănătății

Arderea frunzelor uscate toamna poluează aerul şi dăunează grav sănătăţii. Şi, deşi oamenii care îşi fac astfel curăţenie în grădină riscă să fie amendaţi, puţini sunt cei care se conformează legislaţiei. Concluzia a fost făcută în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public”.

Gospodarii din localitățile rurale fac în această perioadă curățenie în grădini, iar din cauză că în majoritatea satelor din Moldova nu există un sistem de evacuare a deșeurilor, oamenii recurg la arderea resturilor vegetale.
 
Primarul satului Colibași din raionul Cahul, Ion Dolganiuc, susţine că lipsa de informare asupra daunelor provocate sănătății, dar și indiferenta oamenilor sunt principalii factori ce favorizează arderea deșeurilor vegetale.
 
Medicii spun că fumul emanat de frunzele arse este nociv şi îi afectează, cel mai mult, pe oamenii care suferă de boli respiratorii. Totodată, medicul igienist din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Valentina Zagnidco, afirmă că acest proces este dăunător și pentru sol.
 
Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele sa fie depozitate pentru compostare, care ulterior vor servi ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
 
Potrivit reprezentantei Inspectoratului Pentru Protecția Mediului, Alina Butnariuc, persoanele care vor arde frunzele vor fi amendate.
Autor: trm.md
19.10.2018 Actual
715
0

Comentarii 0