Sursa imagine: tribuna.md

Editorialist, după refuzul PL și PLDM de a susține integrarea europeană: Oscilarea permanentă Vest-Est a devenit cam obositoare

Votul PL și PLDM împotriva includerii vectorului european în Constituție nu este o opțiune politică sinceră, ci rodul unor resentimente ale acestor formațiuni față de Partidul Democrat și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat astăzi în Ziarul Național.

În opinia lui Nicolae Negru, de pe urma acestor resentimente profită din plin președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor.

”Fiți de acord că aflarea pe două scaune, oscilarea permanentă Vest-Est a devenit cam obositoare și are un impact negativ, distructiv, pe toate planurile, politic, economic, social. Acum Dodon triumfă datorită resentimentelor lui Ghimpu și Deliu față de Plahotniuc. A unor resentimente justificate, trebuie să recunoaștem. Dar care nu îndulcesc pilula eșecului de joi”, a scris Negru.

În opinia editorialistului, PLDM a văzut în inițiativa democraților intenția ”de a scoate în afara cadrului constituțional pe oricine care se pronunță împotriva integrării europene, drept o manifestare a caracterului său dictatorial profund antieuropean”, o acțiune prin care se confundă „UE cu Uniunea Sovietică”.

Nicolae Negru demontează acest argument și demonstrează la mijloc este doar frustrarea.

”Cât de mare trebuie să fie supărarea deputaților liberali-democrați ca să interpreteze lucrurile în acest fel? Faptul că în Constituție s-a fixat că „Forma de guvernământ a statului este republica” nu înseamnă interdicție pentru cei care se pronunță pentru monarhie, ci doar că trecerea la monarhie va necesita amendarea Constituției. Similar, dacă „integrarea europeană” devenea un obiectiv constituțional, aceasta nu scotea în afara „cadrului constituțional” opțiunea estică, ci doar o condiționa cu obținerea a 2/3 de voturi în Legislativ, asigurându-se astfel o oarecare stabilitate geopolitică”, scrie editorialistul de la Ziarul Național.

Amintim că 13 deputați liberali și liberal-democrați au părăsit sala de ședințe și au refuzat, astfel, să susțină introducerea vectorului european în Constituție. În favoarea proiectului au votat doar 54 de deputați din fracțiunile PDM și PPEM. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat dezamăgit de gestul deputaților PL și PLDMi. „Au fugit când s-a cerut votul lor. Oamenii au votat pentru PL și PLDM ca partide proeuropene, și nici prin gând să le treacă faptul că va fi momentul ca aceștia să voteze pentru integrarea europeană și ei nu o vor face”, a spus Candu.

Autor: timpul.md
19.10.2018 Opinii
2023
0

Comentarii 3

 • Vera:

  Pl si PLDM sa isi ia de pe acum adio de la fotoliile din Parlament! Neobreazatii.

  19.10.2018 13:29
 • timofei:

  pai tot datorita acestor insi au obosit oamenii! unul cu limba romana, altii cu miliardul... si pana la urma ambele tabere contra Europei!

  19.10.2018 13:56
 • realist:

  PLDM si PL s-au dat de partea socialistilor!

  19.10.2018 14:54