Sursa imagine: ipn.md

Partidele despre de ce au votat sau nu „integrarea europeană” în Constituție

Formațiunile politice PSRM, PLDM și PL își motivează decizia de a nu susține proiectul propus de PDM privind introducerea „integrării europene” în Constituție prin faptul că integrarea europeană trebuie înfăptuită, nu doar declarată și prin faptul că actuala guvernare nu ar implementa prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. PDM, la rândul său, spune că modificarea Constituției ar fi confirmat faptul că Republica Moldova nu intenționează să-și schimbe vectorul de dezvoltare strategică. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul liberal democrat, Iurie Țap, consideră că trebuie delimitată ideea integrării europene de proiectul propus de democrați. Iurie Țap susține că la patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova este capturată de puteri oligarhice, potrivit unui raport al Parlamentului European. Parlamentarul spune că în condițiile în care prevederile acestui Acord nu sunt respectate de actuala guvernare, proiectul privind modificarea Constituției este unul cinic.
 
Deputatul socialist Adrian Lebedinschi a afirmat că PSRM niciodată nu și-a asumat susținerea vectorului integrării europene. „Noi suntem pentru ca unele lucruri bune din UE să fie și în Republica Moldova. Vorbim de nivelul de trai, justiție, dar nu vorbim despre absolut tot, deoarece nu întotdeauna ceea ce e bun pentru europeni, e bun și pentru moldoveni”, a notat socialistul. Adrian Lebedinschi a numit proiectul unul populist și prin acesta s-a încercat să se impună tuturor partidelor din Parlament o prevedere din statutul Partidului Democrat.
 
Deputatul liberal Ion Apostol consideră că acțiunile în jurul modificării Constituției reprezintă începutul campaniei electorale pentru PDM și are menirea să mai schimbe la față actuala guvernare „după ce a violat Constituția și a furat miliardul”.
 
Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a menționat că modificarea Constituției ar fi o confirmare a faptului că Republica Moldova nu are de gând să-și schimbe vectorul de dezvoltare strategică. „Nimeni nu poate da o garanție sută la sută, pentru că de fiecare dată există posibilitatea de a modifica cadrul normativ, inclusiv Constituția, însă în contextul dat este și un apel foarte clar care s-a dat pentru partenerii externi că Republica Moldova va rămâne acel partener fidel în contextul promovării valorilor europene și dorește să devină parte a marii familii europene”, a declarat Vitalie Gamurari.
 
Inițiativa legislativă a Partidului Democrat, care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova, nu a trecut în Parlament. Proiectul a fost votat joi, 18 octombrie, de 54 de deputați, pentru promovarea unei inițiative constituționale fiind necesare 67 de voturi.
Autor: IPN
19.10.2018 Actual
595
0

Comentarii 1

  • Dorian:

    PLDM și PL au dezamăgit procentul de susținători care le-a mai rămas. Nu degeaba au pierdut atât de mult în rating. Vor pierde și mai mult.

    19.10.2018 09:13