Sursa imagine: deschide.md

Alexandru Tănase, despre includerea vectorului European în Constituţie: Un pas important spre consolidarea identității noastre europene

Tentativa de modificare a Constituției pentru includerea în Preambul a sintagmei „integrare europeană” este evenimentul politic major al acestei sesiuni parlamentare. De această părere este fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, într-un articol publicat de timpul.md.

“O eventuală modificare a Constituției prin includerea în Preambul a „orientării spre spațiul valoric democratic european” ar fi un pas important spre consolidarea identității noastre constituționale europene, mai scrie Alexandru Tănase.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale se arată nedumerit de reacţia obstrucţionistă a PL şi PLDM, partide care se declară proeuropene.

Reacția partidei rusești de la Chișinău este una clară, fiind previzibilă din start și nu a generat nici o surpriză. Surpriza o furnizează partidele proeuropene. Din păcate, lipsa de coeziune a partidelor parlamentare care și-au asumat ideea proeuropeană (fie de la putere, fie din opoziție) riscă să blocheze o inițiativă foarte bună și necesară. Nu suntem la prima experiență, când fierbințeala confruntărilor sau luptelor politice de moment au afectat capacitatea de a lua decizii pragmatice de interes național major”, notează Alexandru Tănase.

În opinia autorului, includerea în Constituție a dezideratului de integrare europeană ar constitui un pas important pentru securizarea unor valori fundamentale ale societății noastre.

“Statele post-coloniale și post-imperiale, cum este și Republica Moldova, nu au altă soluție decât de a-și construi propria sa nouă identitate pe valori total diferite de cele pe care le avea fosta metropolă. Debarasarea de moștenirea ideologică a fostei metropole este singura cale pentru a putea edifica propriul set de valori. La nivel constituțional, anume preambulul este acel element care leagă societatea de anumite valori. Prin urmare, includerea în Preambulul Constituției a dezideratului de integrare europeană ar constitui un pas important pentru securizarea acestor valori fundamentale ale societății noastre”, conchide Tănase.

Autor: SV
16.10.2018 Actual
681
0

Comentarii 0