Sursa imagine: ipn.md

Ziua Naţională a Vinului a adus în PMAN aproximativ 120 de mii de vizitatori

Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului a adunat aproximativ 120 de mii de oameni care au sărbătorit în Piața Marii Adunări Naționale. Timp de două zile, vizitatorii sărbătorii au cumpărat 83 de mii de sticle de vin și au degustat aproximativ 10 mii de sticle de vin. Fiecare al 4-lea vizitator a degustat 12 vinuri de calitate cu Indicație Geografică Protejată în baza „Carnetului Degustatorului”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Oficiului Viei și Vinului.

Potrivit organizatorilor, sute de oameni au trecut pe la „Școala Vinului”, unde au avut parte de master-class-uri oenogastronomice, organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, iar pentru a promova consumul corect și moderat de vin, tot aici au fost distribuite 600 de etiloteste de unică folosință. 400 de vizitatori care și-au măsurat concentrația de alcool în aerul expirat au primit recomandările necesare privind comportamentul de mai departe pe parcursul sărbătorii.
 
În PMAN din Chișinău s-au distrat mii de turiști din mai multe colțuri ale lumii precum: Japonia, China, SUA, Franța, Ucraina, România, Rusia etc., iar 30 de jurnaliști străini vor duce faima Vinului Moldovei, dar și a țării, ca destinație turistică ce merită a fi vizitată, în șase state: Franța, Polonia, Danemarca, Suedia, Italia și SUA. Totodată, zeci de vinării din țară și-au deschis ușile pentru circa 7500 de turiști care au degustat și cumpărat direct de la producător aproape 13 mii de sticle de Vinul Moldovei.
 
Pe parcursul a două zile, peste 350 de artiști au dat tonul sărbătorii, precum ansambluri și soliști care au contribuit de pe scenă la crearea atmosferei festive: Orchestra de Muzică Populară a Fraților Advahov, Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei”, ansamblurile „Crenguța de Iedera” și Maria Iliuț, „Plăieșii”, „Surorile Osoianu” etc. 20 cei mai talentați meșteri populari și-au expus lucrările în cadrul unui târg al obiectelor de artizanat.
 
În cadrul aceleiași sărbători, între 5 și 7 octombrie, 30 de producători moldoveni și-au expus vinurile la Snagov, România, iar 10 mii de amatori de vin de peste Prut au avut ocazia să descopere „Wine of Moldova”, degustând și cumpărând 10 mii de sticle de vin. Evenimentul a inclus și un concert cu participarea a opt trupe, inclusiv din Republica Moldova.
 
Peste 150 de mii de moldoveni muncesc în industria vitivinicolă și peste 1000 de întreprinderi activează în domeniul vitivinicol și al oenoturismului. Sectorul reprezintă aproape o cincime din valoarea creată în întreaga industrie agro-alimentară.
Autor: IPN
13.10.2018 Actual
375
0

Comentarii 0