Sursa imagine: imagine simbol

De la „Hopa, hopa, huștiuliuc în Europa”, europenii vor „Țopa, Țopa, huștiuliuc în Europa”

Între Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă același joc electoral pe care îl urmărim de ceva timp. Europenii vor o guvernare cu o dreaptă politică inclusă, fac mutre majorității de la Chișinău, o declină în diferite feluri și fac avansuri opoziției extraparlamentare. În același timp, situația pare a fi înghețată – rezoluția UE privind recomandarea suspendării acordării ajutorului macrofinanciar Republicii Moldova votată pe 5 iulie 2018 rămâne neschimbată. Reluarea finanțării va fi decisă după alegerile parlamentare din Moldova din februarie 2019. 

Noile aprecieri, făcute recent în cadrul raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, aprobat de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, nu schimbă datele problemei. Europenii își mențin poziția – nu dau bani până în primăvară, dar sunt dispuși să ajute societatea civilă și presa ”liberă”. În limbajul onest al unei discuții neprotocolare asta înseamnă că Parlamentul European va susține opoziția moldovenească. 

Aparent, această decizie este lipsită de risc. Europenii văd că guvernarea PDM nu intenționează să pună capac integrării europene. În aceste condiții, europarlamentarii se cred îndreptățiți să forțeze nota, punând presiuni din ce în ce mai mari asupra guvernării. Scopul nedeclarat al acestor presiuni este de a slăbi pozițiile puterii de la Chișinău prin delegitimarea ei în fața alegătorilor pro-europeni. Aceste structuri europene pornesc de la premisa că slăbirea democraților va conduce la consolidarea polului de dreapta și asta va fi soluția cea mai bună pentru Moldova. Umbra lui Filat nu le dă pace – popular-europenii de la Bruxelles tânjesc după ”oligarhul bun”, care i-a buzunărit cu un cinism inegalabil și vor să scape de ”oligarhul rău”, care vrea să construiască cu ei o relație corectă și demnă.  

Doar că europenii, care și anterior au demonstrat că nu se află la timonă și nu gestionează bine afacerile externe, ar putea să dea în bară cu calculele lor. Ei uită mereu că acțiunile lor, aparent motivate de impulsuri nobile, produc consecințe tragice (revelatoare este, în acest sens, exclamația ”Fuck the Europe” care se pare i-a aparținut doamnei Nuland în 2014). Eurocrații nu doresc să observe că alimentarea conflictelor politice din Republica Moldova prin finanțări dubioase nu echilibrează câmpul electoral ci, mai curând, creează noi tensiuni care ar putea să producă efecte dramatice în cadrul alegerilor. Și, în mod paradoxal, toate eforturile lor de a face rocade în echipele guvernamentale prin susținerea dreptei au condus la un efect paradoxal – slăbirea susținerii ideii europene în rândul populației noastre. 

Este adevărat că și în aceste condiții, unii politicieni de la Bruxelles aruncă toată vina pe umerii guvernanților noștri. De parcă furturile masive care s-au produs în anii precedenți nu s-au desfășurat sub monitorizarea atentă și atotvăzătoare ale trimișilor europeni infiltrați în instituțiile statului nostru.

Alegerile, însă, vor trece și se pare că Uniunea Europeană nu va avea după asta un interlocutor mai comod la discuții în persoana noii guvernări. E o iluzie să crezi că Uniunea Europeană și Moldova se vor întoarce la ”vremurile de aur” ale ”istoriei de succes”, atunci când orice indicație venită de la Bruxelles era îndeplinită fără cârtire, în paralel, cu sustragerea banilor din fondurile trimise. Moldova s-a schimbat și a înțeles că integrarea cu Uniunea Europeană trebuie să aducă beneficii reale întregii țări și nu doar câtorva lideri din guvern și din partide. Și Uniunea Europeană se va schimba în viitorul apropiat, în special , după alegerile din Parlamentul European din mai 2019.

Astfel, rămâne în vigoare întrebarea noastră – bine, bine, frați europeni, v-ați supărat dar cu colaborarea cum rămâne? Și cum poți cu Țopa să faci huștiuliuc în Europa?

Autor: Cornel Ciurea
10.10.2018 Opinii
1678
0

Comentarii 3

 • Teodor:

  Cu partide ca PAScuDA, care stau bot la bot cu Dodon si Usatii, nu mai vedem noi Europa degraba.

  10.10.2018 18:15
 • Alexei:

  Nu au echipă nici Maia nici Năstase, lumea e sătulă de zbierăturile lor, oamenii vor rezultate, drumuri mai bune, apeduct și canalizare în satele din țară, de asta nu au șanse Țopii să vină la putere.

  10.10.2018 20:43
 • PPDA Ialoveni:

  Noi pentru asta și luptăm să îi aducem înapoi pe șefii noștri la putere, iar PAS-ul luptă pentru ai scoate pe Platon și Filat din pușcărie !

  10.10.2018 20:45