Sursa imagine: moldpres.md

A fost vernisată o expoziție comemorativă dedicată sculptorului Alexandru Plămădeală

O expoziție comemorativă dedicată sculptorului Alexandru Plămădeală, la 130 de ani de la naștere, a fost vernisată ieri la Muzeul Național de Artă al Moldovei, transmite MOLDPRES.

Solicitat de agenție, criticul de artă Tudor Stăvilă a menționat că expoziția întrunește lucrări de sculptură, grafică și pictură, opere valoroase din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, realizate de autor în perioada anilor 1912-1939. ”Este una dintre cele mai importante expoziții din acest an. Alexandru Plămădeală este cel mai reprezentativ sculptor basarabean din prima jumătate a secolului XX. Capodopera lui o constituie Monumentul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt din Grădina Publică cu același nume din Chișinău, operă pe care a finalizat-o în 1927”, a subliniat Tudor Stăvilă.

La rândul său, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, a afirmat că expoziția impresionează atât prin desenele executate în cărbune și în tuș-peniță, cât și prin sculpturile executate în ipsos. ”Expoziția prezintă o informație amplă despre sculptorul care a marcat prin creația sa arta plastică din perioada interbelică”, a mai spus Ghenadie Jalbă.

Alexandru Plămădeală s-a născut la 9 octombrie 1888 la Chişinău. Și-a făcut studiile la Școala superioară de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova, în atelierul sculptorului rus Volnuhin. În anii 1916-1918 a lucrat la monetăria din Petrograd. După 1918 se întoarce la Chișinău, unde, în anul 1929, este numit în funcția de director al Școlii de desen, transformată ulterior în Școală de Arte Frumoase (actualmente Colegiul republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”), pe care o conduce timp de 11 ani. Este autorul bustului funerar al poetului Alexei Mateevici de la Cimitirul Ortodox Central din Chișinău. În domeniul plasticii de forme mici, Alexandru Plămădeală a realizat o serie de portrete ale unor personalități: portretele cântăreței Lidia Lipcovschi, bustul lui Alexandru Donici, portretul lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu, portretul Valentinei Tufescu, portretul soției, autoportretul cu soția - Olga Plămădeală, portretul pictorului I. Teodorescu-Sion, portretul poetului Ion Minulescu și alte lucrări. Alexandru Plămădeală s-a stins din viață la 15 aprilie 1940.

Expoziția va fi deschisă până la 9 decembrie.

Autor: moldpres.md
10.10.2018 Actual
764
0

Comentarii 0