Sursa imagine: evdekorsitesi.com

Austria nu mai vrea să fie „scrumiera Europei”

Presiunea a crescut marţi pe umerii extremei drepte la putere în Austria pentru organizarea unui referendum pe tema interzicerii fumatului în localuri, această ţară europeană fiind "ultimul paradis al fumătorilor" de pe continent, relatează AFP.

Lansată mai ales de Ordinul medicilor, o petiţie oficială în acest sens a adunat 881.569 de semnături reprezentând aproape 14% din electorat şi peste 10% din populaţia totală, potrivit rezultatelor oficiale publicate luni seara.
 
La treisprezece ani de la primele încercări de interzicere a consumului de tutun în restaurante şi baruri, Austria rămâne una dintre ultimele ţări din Europa în care se poate fuma în localuri, spre nemulţumirea profesioniştilor din domeniul sanitar.
 
În 2015, social-democraţii şi conservatorii au adoptat definitiv legislaţia ce prevede interdicţia totală a consumului de tutun în restaurante, cu intrare în vigoare în luna mai. Însă, legea fost abrogată sub presiunea Partidului Libertăţii (FPO, extrema dreaptă) - liderul său, Heinz-Christian Strache, el însuşi un fumător înrăit, făcând din aceasta o condiţie sine qua non pentru formarea unei coaliţii cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.
 
Prin urmare, consumul de tutun rămâne legal în localurile din Austria dotate cu spaţii separate pentru fumători şi în cele cu o suprafaţă sub 50 de metri pătraţi, la latitudinea proprietarului.
 
O "aberaţie" care este ''contra tendinţei observate la nivel mondial", după cum a subliniat Ordinul medicilor, care a amintit că aproximativ 13.000 de persoane mor anual în Austria ca urmare a afecţiunilor asociate consumului de tutun. Această ţară ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană în topul numărului de fumători, potrivit Eurostat (30% dintre persoanele cu vârste peste 15 ani) şi este una dintre cele în care ţigările costă cel mai puţin.
 
Mobilizarea reflectată de petiţie plasează FPO faţă în faţă cu contradicţiile sale - dezvoltarea democraţiei directe este una dintre principalele promisiuni electorale ale acestei formaţiuni politice, însă partidul a reiterat marţi refuzul său de a organiza un referendum pe tema fumatului.
 
''Dacă apelul la democraţie directă este altceva decât o plezanterie din campania electorală, Guvernul trebuie să permită un referendum'' pe tema fumatului, a susţinut noua şefă a social-democraţilor (opoziţie), Pamela Rendi-Wagner.
 
FPO nu vede însă niciun paradox şi estimează că poziţia sa este consolidată de rezultatul petiţiei din două considerente - una dintre vocile sale, Walter Rosenkranz, a estimat că amploarea mobilizării ''a demonstrat o dorinţă mai mare de democraţie directă din partea populaţiei''. În acelaşi timp, Strache a subliniat că ''peste 85%'' din electorat s-a abţinut să semneze petiţia antifumat, iar pragul de 900.000 de semnături, care ar fi declanşat organizarea automată a unui referendum după 2021, conform promisiunilor partidului, nu a fost atins.
 
Totuşi, ''presiunea pe Guvern creşte'' şi ''va fi dificil pentru FPO să explice de ce nu organizează imediat un referendum'', a notat marţi publicaţia Kronen Zeitung într-o analiză preluată de mare parte din media.
 
Mai multe nume importante din rândul conservatorilor, printre care se numără primarii din Graz şi Salzburg, două dintre cele mai importante oraşe ale ţării, au făcut apel marţi la organizarea unui referendum pe care aceştia îl consideră necesar datorită numărului de semnatari ai petiţiei.
 
O solicitare împărtăşită şi de restul opoziţiei, precum partidul liberal Neos, care a estimat că cetăţenii au dat un "semnal clar" conform căruia Austria nu mai vrea să fie "scrumiera Europei".
 
Cancelarul Sebastian Kurz, care este nefumător, a ales să nu comenteze pe această temă, abrogarea legii anti-fumat fiind inclusă în pactul coaliţiei încheiată cu FPO la sfârşitul anului 2017.
 
Strache a justificat această dispoziţie prin menţinerea "libertăţii de alegere" şi a subliniat că, în opinia sa, acest compromis garantează "interesele nefumătorilor, ale fumătorilor şi ale proprietarilor de restaurante".
 
Însă, un număr din ce în ce mai mare de patroni de baruri şi de restaurante au încetat să autorizeze consumul tutunului şi ''nicio unitate înfiinţată în acest an nu este dotată cu spaţiu pentru fumat'', potrivit Camerei Economice a Austriei, citată de AFP. 
Autor: Agerpres
10.10.2018 Actual
739
0

Comentarii 0