Sursa imagine: tvrmoldova.md

Motivele distrugerilor puternice în urma exploziei din Chișinău. Explicațiile viceprimarului Nistor Grozavu

Viceprimarul Chişinăului, Nistor Grozavu, a explicat motivele distrugerilor serioase în urma exploziei buteliei de gaz într-un bloc locativ din sectorul Râşcani al capitalei. El le-a spus jurnaliştilor că "efectele devastatoare ale exploziei în blocul locativ au fost cauzate de particularităţile construcţiei clădirii şi de coincidenţa tragică a circumstanţelor.

Potrivit lui, atunci când pompierii şi salvatorii s-au urcat la etajul 16, au descoperit o butelie de gaz, care a devenit cauza exploziei. Butelia a rămas intactă, însă gazul continua să curgă din aceasta. Anchetatorii urmează să stabilească cauza scurgerii gazului din butelie.
 
"În ziua exploziei, apartamentul a fost închis pe tot parcursul zilei. Prin urmare, gazul din butelie a umplut încet camera. Gazul lichefiat din butelie are un miros şi o greutate diferită comparativ cu gazul din sistemul centralizat de gazificare. Gazul din butelie este mai greu şi se acumulează mai mult pe podea. În momentul când stăpâna s-a întors, concentraţia de gaz a atins valori periculoase de 1,5-9,5%. Când femeia a intrat în apartament şi a apăsat întrerupătorul electric, a avut loc o detonare a gazelor", explică Grozavu cauzele preliminare ale exploziei.
 
El a remarcat că blocul construit în perioada sovietică nu a fost proiectat pentru posibilitatea unei explozii de gaz, deoarece, din cauza numărului mare de etaje, acolo se folosesc plite electrice. Drept urmare, valul de explozie nu numai că a spart pereţii care dau în stradă, ci şi a dus la prăbuşirea podelei şi a tavanului.
 
"Casa a fost construită ţinând cont de posibilitatea unui cutremur, dar nu de detonare în interiorul clădirii a unui amestec de gaz şi aer. De aici vine şi pagubele atât de mari", a spus Grozavu.
 
În acelaşi timp, la Chişinău se spune că explozia a fost de altă natură, deoarece în urma exploziei unei butelii de gaz, nu ar fi putut să fie atâtea distrugeri. Postul de televiziune Euronews a numit, de asemenea, explozia din blocul locativ din Chişinău drept "suspectă" şi l-a citat pe un expert referitor la un posibil dispozitiv exploziv. Potrivit unor experţi, natura daunelor sugerează că motivul tragediei nu ar putea fi o butelie de gaz, ci un dispozitiv exploziv în bază de plastit.
Autor: Infotag
09.10.2018 Actual
455
0

Comentarii 0