Sursa imagine: canal2.md

Blogger, despre un “sondaj” de la ZdG: au încalcăt în mod flagrant Codul deontologic, însă pe care tot ei au pretenția să-l respecte alți jurnaliști

Sondajul lansat pe site-ul Ziarului de Gardă, despre ultimele remanieri guvernamentale, încalcă flagrant Codul Deontologic al Jurnalistului, susţine bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un material publicat astăzi.

Gandrabur scrie că ZDG nu respectă echilibrul și nici condițiile unui studiu corect și nepărtinitor. În opinia sa, sondajul trebuie să aibă cel puțin două variante de răspuns, dintre care unul pozitiv și un altul negative. În locul acestora, “jurnaliştii” de la ZDG formulează 5 întrebări cu tentă provocatoare, care denigrează actuala guvernare.

“După cum puteți vedea în sondajul lansat de ZdG, accesibil pe siteul lor www.zdg.md, jurnaliștii nu respectă echilibrul și nici nu respectă condițiile unui studiu corect și nepărtinitor. Astfel, sondajul trebuie să aibă cel puțin două variante de răspuns, dintre care unul pozitiv și un altul negativ, iar în unele situații sunt admise suplimentar și raspunsuri neutre. Totuși, ZdG a fabricat un sondaj cu 100% răspunsuri negative în adresa guvernării și liderului PDM.”, scrie Corneliu Gandrabur. “Deci, jurnaliștii ZdG au încalcăt în mod flagrant Codul deontologic, însă pe care tot ei au pretenția să-l respecte și alți jurnaliști. Mai mult, alcătuind o sondaj absolut părtinitor, este încălcat și principiul serviciului interesului public, precum și principiile Codului”, mai scrie autorul.

Bloggerul mai scrie că pseudo-sondajul celor de la ZdG trebuie să fie subiect de dezbateri la următoarea ședință a Consiliului de presă.

“Cu siguranță „sondajul” celor de la ZdG trebuie să fie subiect de dezbateri la următoarea ședință a Consiliului de presă, pe care vreau să-l sesizez prin acest articol, iar faptele neprofesioniste ale Alinei Radu, șefa acestei gazete, trebuie să ajungă și în rapoartele Asociațiilor din domeniul media, inclusiv în mapa lui Petru Macovei, cu informarea finanțatorilor europeni și americani despre ce face „presa liberă” de la Chișinău”, conchide Gandrabur.

Autor: SV
08.10.2018 Actual
820
0

Comentarii 2

  • Teodor:

    Nu va injositi macar voi vorbind despre Ziarul lui Filat.

    08.10.2018 19:19
  • Ungureanu:

    Ziarul de gardă îmi amintește de „Moldova Socialistă”: slavă unui partid : partidul comunist (aici - de bine doar despre partidele de opoziție), în rest - capitalismul e rău, viața acolo e rea (PDM - ocupă locul SUA și lumii capitaliste, care trebuia criticate vehement). Exact aceleași metode, genuri de presă, politicul prevalează : negativ -PDM, pozititv - opoziția, se mai scrie despre încălcarea drepturilor minorităților sexuale, a țiganilor, se mai publică materiale pe teme sociale, ceva umor... Deci, cine plătește acela are câștig de cauză. În Zdg timpul s-a intors în trecut.

    09.10.2018 00:19