Sursa imagine: edition.cnn.com

VIDEO // O piatră folosită timp de 30 de ani ca piedică de ușă costă 100.000 de dolari. Ce este de fapt

O piatră de aproape 10 kilograme ce a fost folosită de un fermier din Michigan, timp de 30 de ani, ca piedică de ușă s-a dovedit a fi un meteorit care valorează 100.000 de dolari, informează CNN.

Mona Sîrbescu, profesoară de geologie la Universitatea Centrală din Michigan, a fost rugată tot timpul în cei 18 ani de activitate de diverși oameni să analizeze roci în speranța că provin din spațiu, iar răspunsul a fost de fiecare dată „nu este”.
 
Însă asta s-a schimbat când a venit un bărbat din Michigan, care a spus că are acea „piatră” de 30 de ani.
 
„Mi-am dat seama pe loc că e vorba despre ceva special”, a spus Mona Sîrbescu, potrivit sursei citate.
 
După ce a analizat roca de circa 10 kilograme, a descoperit că era formată în proporție de 88,5% din fier și 11,5% din nichel.
 
 
Universitatea Centrală din Michigan a estimat că meteoritul are o valoare potențială de 100.000 de dolari, fiind a șaselea cel mai mare meteorit descoperit în acest stat.
 
„Este cel mai valoros specimen pe care l-am ținut în viața mea, din punct de veder ral banilor și științific”, a precizat profesoara Mona Sîrbescu.
 
Meteoritul ar fi ajuns pe Pământ undeva în anii '30 și a intrat în posesia actualului proprietar în 1988. El a văzut roca folosită ca piedică de ușă și l-a întrebat pe femierul din Edmore ce este. Un meteorit, a fost răspunsul, iar femierul i l-a oferit.
 
Și actualul proprietar a folosit meteoritul ca piedică de ușă, iar anul acesta s-a gândit să-l trimită la analiză. „Mi-am spus: Să văd cât valorează”, a spus proprietarul, care a rămas anonim.
 
Potrivit CNN, un muzeu dorește să cumpere meteoritul pentru a fi expus publicului. Proprietarul este dispus să ofere 10% din sumă universității care l-a studiat.
 
Mona Sîrbescu a absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București în 1989.
Autor: Digi24.ro
08.10.2018 Actual
1160
0

Comentarii 0