Sursa imagine: ipn.md

Avocată: Statul trebuie să adopte un proiect de lege ca discursurile de ură să fie sancționate

Comunităţile rome şi cele ale LGBT vin cu propuneri la criticile aduse ţării noastre în raportul Comisiei Europene contra Rasismului şi Intoleranţei a Consiliului Europei. În document se arată că în Moldova este în creştere discursul instigator la ură împotriva comunităţilor rome, LGBT şi afro-americane. Potrivit reprezentanţilor comunităţilor, campaniile de informare sunt cele mai eficiente instrumente de promovare a drepturilor minorităţilor.

„Statul trebuie să lucreze prin informarea opiniei publice că astfel de discursuri nu sunt acceptabile şi să adopte acel proiect de lege ca discursurile de ură să fie sancţionate”, a declarat avocata Doina Ioana Străisteanu.
 
Potrivit apărătorilor persoanelor LGBT, în legislativ aşteaptă de mai mult timp două proiecte de legi, privind promovarea drepturilor acestor persoane.
 
„Sn proiect de lege vine să ratifice protocolul care vine să extindă conceptul discriminării, ca el să fie independent. Cel d e al doilea proiect vine să modifice codul penal şi codul contravenţional pentru a recunoaşte ura, dispreţul şi discriminarea ca motive la comiterea infracţiunii şi contravenţiilor, la partea generala a codului penal se introduce definiţia ceea ce este infracţiune, motivată de ură, discriminare şi dispreţ şi propune ca orice infracţiune în care urmărirea penală identifică că discriminare este de ne concepută faţă de o persoană pentru că este de o anumită etnie sau orientare sexuală, convingere religioasă, anumit sex, etc”, a mai adăugat Doina Ioana Străisteanu.
 
Reprezentanţii Coaliţiei Vocea Romilor spun că raportul comisiei europene confirmă  situaţia reală a a acestei etnii din Moldova: probleme ce ţin de educaţie, de angajare în câmpul muncii. Ei vin şi cu soluţii:
 
„Crearea unei entităţi care trebuie să răspundă nemijlocit de implementarea acestei hotărâri, enunțate  trebuie să aibă 1-2 persoane rome, care trebuie să vină în aplicarea acestei hotărâri de guvern”, a spus secretarul general al Coaliției Vocea Romilor, Marin Alla.
 
În raportul Comisiei Europene a Consiliului Europei publicat recent se spune că prejudecățile împotriva persoanelor LGBT, afro-americane și a romilor sunt răspândite pe larg în Moldova și îndeamnă autoritățile să adopte în mod urgent un plan de acțiune pentru protejarea persoanelor împotriva discursului instigator la ură, a violenței și a discriminării și să reformeze legea penală pentru a face din motivație homo/transfobică, o circumstanță gravă.
Autor: trm.md
05.10.2018 Actual
636
0

Comentarii 0