Sursa imagine: Facebook

Expert economic, despre achiziționarea acțiunilor la MAIB și „Air Moldova”: „Venirea mai multor investitori în mai multe ramuri poate crea un trend care va îmbunătăți climatul investițional”

Intrarea pe piața R. Moldova a Băncii Transilvania, Transgaz, Blue Air, precum și cumpărarea de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a unui pachet de acțiuni de la Moldova Agroindbank (MAIB) este rezultatul unor acțiuni „pro-active de atragere a investitorilor de către autorități prin acțiuni de privatizare și de-etatizare”, consideră expertul economic Roman Chirca.

Roman Chirca a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că acțiunile enumerate au fost acompaniate de un preț atractiv, iar tranzacțiile s-au efectuat sub paravan guvernamental.

„Venirea mai multor investitori în mai multe ramuri poate crea un trend care va îmbunătăți climatul investițional. În așa fel vor fi atrași mai mulți investitori, fără ca să mai fine nevoie de implicarea Guvernului în fiecare proiect investițional”, menționează Chirca.

Acesta s-a referit și la achiziționarea de către BERD a 41% dintre acțiunile MAIB, după ce aceeași instituție europeană, împreună cu Banca Transilvania, au devenit acționari majoritari la Victoriabank.

„În cazul MAIB a intervenit BERD-ul nu doar în calitate de investitor, ci și garant neformal pentru atragerea partenerilor în consorțiu. Astfel, cea mai importanta bancă din R. Moldova își va reveni în ratingul de credibilitate”, a explicat acesta.

Întrebat de ce compania „Air Moldova” a fost cumpărată de „Blue Air” și doi investitori originari din R. Moldova la un preț considerat prea mic, Roman Chirca a punctat că de vină ar fi climatul investițional din republică.

„Din păcate, climatul investițional în R. Moldova este unul modest și este caracterizat cu riscuri majore. Aceste lucruri sunt determinante în evaluarea prețului. În cazul „Air Moldova”, beneficiile pe termen mediu și lung depășesc net efectele de la lipsa încasărilor bugetare imediate. Gestionarea defectuoasă, acumularea datoriilor nejustificate și alte defecte ce derivă din gestionarea proprietății publice rămân în trecut odată cu intrarea „Air Moldova” în proprietate corporativă privată”, a adăugat sursa citată.

Totodată, Roman Chirca spune că e o practică normală ca printre acționarii unor companii care privatizează sau achiziționează unele active din R. Moldova să se regăsească persoane originare din republica noastră, ca în cazul „Air Moldova”.

„De regula, investitorii străini înregistrează întreprinderi rezidente în R. Moldova, care de fapt și participă la privatizare/achiziționare de acțiuni sau active. Așa a fost aproape în cazul tuturor investițiilor majore efectuate în sectorul financiar bancar, energetic etc. La înființarea companiilor rezidente, practic toți investitorii formează o structură a acționarilor care cuprind un spectru larg de participanți - manageri (persoane fizice), investitori, parteneri regionali. E o practică normală internațională”, a conchis expertul.
 

Autor: ziarulnational.md
03.10.2018 Actual
365
0

Comentarii 6

 • Inga:

  Plus la asta, se arata inca o data ca totusi investitorii au incredere in Republica Moldova.

  03.10.2018 13:19
 • Dnn:

  Atâta timp cât va fi vizibilă o creștere economică, nu înțeleg de ce ar trebui să apară întrebarea cine e acționar, cine a cumpărat, etc.

  03.10.2018 13:38
 • Serj:

  Investitorii din câte vedem vin în țară, și nu-s pițini deloc. ;)

  03.10.2018 14:45
 • Igor:

  Dupa ce triada Platon-Filat-Șor a devalorizat sistemul bancar din Moldova prin furtul miliardului si prin atacuri raider, BEM, BERD, FMI si BEI a cerut securizarea sistemul bancar din țara. Iar aceasta tranzacție duce anume la securitatea acestuia. Iar MAIB a obținut un acționar puternic care va crește beneficiul clienților

  03.10.2018 15:33
 • Igor:

  Dupa ce triada Platon-Filat-Șor a devalorizat sistemul bancar din Moldova prin furtul miliardului si prin atacuri raider, BEM, BERD, FMI si BEI a cerut securizarea sistemul bancar din țara. Iar aceasta tranzacție duce anume la securitatea acestuia. Iar MAIB a obținut un acționar puternic care va crește beneficiul clienților

  03.10.2018 15:35
 • Spencer:

  Păi, evident. Asta creează o sceuritate financiară, dar și o atracție pentru potențialiii viitori investitori.

  03.10.2018 15:41