Sursa imagine: news.ro

R. Moldova, în topul țărilor după consumul de alcool

Republica Moldova se află pe locul III în lista ţărilor cu cel mai mare procentaj de consum de aclool, iar peste 46 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, consumatori de alcool, sunt la evidenţa medicilor narcologi. Subiectul a fost discutat la emisiunea „Spaţiul Public” de la Radio Moldova, în contextul în care astăzi, este marcată Ziua Internaţională fără Alcool.

Potrivit reprezentantei Direcției promovarea sănătății din cadrul  Agenției Naționale Sănătate Publică, Liliana Plamadeală, cele mai predispuse persoane spre consumul exagerat de alcool, sunt persoanele marginalizate, cele care au avut o traumă psihologică în viață sau au luat exemplul familie în care a crescut.
 
Abuzul de alcool se practică tot mai frecvent în rândul copiilor, persoanelor tinere şi femei, care încep a consuma de la vârsta tot mai fragedă, spune medicul narcolog, din cadrul Dispensarul republican de Narcologie, Eudochia Paciu. Potrivit ei, acoolismul este o boală și nu o rușine, iar cei care se confruntă cu această problemă trebuie să apeleze la medic.
 
În Republica Moldova un număr mare de accidente sunt provocate de către persoanele care conduc în stare de ebrietate, spune specialistul superior din cadrul Direcției managementul operațional al Inspectoratului National de Patrulare, Viorel Bulimaga.
 
Menționăm că peste 2,5 milioane de oameni decedează anual din cauza alcoolului. Conform clasamentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, moldovenii ocupă primele locuri în topul celor mai mari consumatori de alcool din lume. Potrivit unui studiu, un cetăţean moldovean consumă, anual, în medie, peste 18 litri de alcool pur. Mai mult de jumătate din acest volum este vin de casă.
Autor: trm.md
03.10.2018 Actual
573
0

Comentarii 0