Sursa imagine: moldsilva.gov.md

Silvicultori din Moldova şi România s-au întrecut pentru titlul de „Cel mai bun pădurar”

Au identificat speciile de arbori după seminţe, animalele după urme, iar păsările după ciripit - astfel 24 de silvicultori din Republica Moldova şi trei din România s-au întrecut pentru titlul de „Cel mai bun pădurar”. Competiţia s-a desfăşurat în localitatea Albota de Sus din Taraclia.

De aproape 26 de ani, Gheorghe Baraghin este trezit dimineaţa de cântecul păsărilor, iar toată ziua şi-o petrece în pădure. Silvicultorul spune că a preluat meseria de la tatăl său, care i-a insuflat dragostea pentru natură.
 
„Sunt pădurar în oraşul Comrat, lucrez din 1992. Profesia am preluat-o de la tatăl meu. Îmi place mult ceea ce fac. Noi pădurarii ne confruntăm cu multe probleme, precum braconajul, exploatările forestiere ilegale. Pădurea trebuie iubită şi protejată, dar nu distrusă”, spune el.
 
Alături de Gheorghe Baraghin, alţi 26 de silvicultori din Moldova şi România s-au întrecut pentru titlul de „Cel mai bun pădurar”. La ediţia din acest an a campionatului a participat şi o femeie.
 
„Ziua unui pădurar începe dis-de-dimineaţă, mai ales pentru o femeie. Poate trebuie să mai faci şi lucruri pe lângă casă. Sunt 14 ani de când particip, am avut multe locuri de frunte”, a menţionat Anastasia Ciobanu, pădurăriţă, Călăraşi.
 
Participanţii au avut de înfruntat mai multe probe. Printre cele mai inedite au fost determinarea speciilor de arbori după seminţe, lemn şi frunze, recunoaşterea animalelor după urme şi a păsărilor după ciripit. 
 
„La acest concurs participă pădurari din toate gospodăriile silvice şi rezervaţiile naturale, care sunt 24 la număr. Este un concurs ce scoate în evidenţă profesionalismul pădurarilor, cunoştinţele acumulate pe parcursul anului”, a specificat Nicolae Munteanu,  director adjunct al Agenţiei „Moldislva”.
 
Competiţia „Cel mai bun pădurar” este la a 20-a ediţie. Potrivit datelor statistice, în ţara sunt aproape 2000 de pădurari, dintre care 20 la sută sunt femei.
Autor: trm.md
09.09.2018 Actual
806
0

Comentarii 0