Sursa imagine: pixabay.com

Atenționare: Nucii din sudul țării sunt atacați de fluturi albi

Invazie de fluturi albi americani în sudul Moldovei, insecte ce distrug pomii de nuci de pe marginea drumurilor. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor din Comrat şi Taraclia efectuează tratamente fitosanitare de combatere chimică. Oamenii sunt atenţionaţi să nu culeagă nuci în această perioadă.
 
Specialiştii ANSA spun că în acest an, sudul ţării a fost atacat de unul dintre cei mai periculoşi dăunători agricoli - fluturele alb american. Insecta afectează copacii dudului, arţarului, mărului, cireşului, prunelor, nucilor. Pe marginea şoselelor din raioanele Taraclia şi Comrat  au fost deteriorate suprafeţe mari de nuci.
 
„În acest an am avut un focar: de-a lungul traseelor naţionale au fost degradate plantaţii mari de  nuci. ANSA a alocat fonduri pentru combaterea acestui dăunător. În raionul Taraclia au fost alocate fonduri pentru prelucrarea pomilor de pe trasee pe o suprafaţă de 80 km. Au fost efectuate tratamente fitosanitare pe o suprafaţă de 60 km. Trebuie să luptăm, pentru că omida atacă pomii fructiferi, ajunge şi la podgorii”, a declarat inspectorul ANSA din  Taraclia, Ivan Tudorov.
 
Şi în raionul Comrat vor fi tratate peste 20 km de plantaţii de nuci de pe marginea drumurilor.
 
„Guvernul a alocat fonduri pentru combaterea acestui dăunător. Din raionul  Taraclia vom trece la Comrat, iar partea dreaptă a traseului Comrat - Svetloe este prelucrată. Pomii fructiferi sunt stropiţi cu substanţe chimice toxice. Facem un apel către oameni ca în perioada  prelucrării plantaţiilor  să nu strângă nuci”, a precizat șeful-adjunct al ANSA din municipiul Comrat, Piotr Cara.
 
Fluturele alb american este un dăunător al plantelor şi pomilor fructiferi. Ei afectează aproximativ 230 de specii de arbori, arbuşti şi plante erbacee. Dăunătorul preferă culturile de legume şi fructe.
Autor: HotNews.md
23.08.2018 Actual
1034
0

Comentarii 0