Sursa imagine: fism.gov.md

Încă o grădiniță renovată cu sprijinul României

Grădiniţa din satul Mateuţi, raionul Rezina, şi-a redeschis ieri uşile după renovare. Edificiul a fost reparat în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova şi administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).
 
Pentru reparația grădiniței au fost alocate peste trei milioane de lei, dintre care  2.779.909 de lei au fost oferite de către Guvernul României, iar 237.865 de lei a fost contribuția locală.
 
Din aceste fonduri a fost montat acoperișul șarpant, s-au efectuat lucrări de reparație a sistemelor de apă, canalizare, ventilare și a celui electric. Au fost instalate uși și ferestre, s-a procurat mobilier pentru grupe și echipament pentru terenul de joacă.
 
„S-a făcut o reconstrucţie generală a clădirii. Au rămas doar pereţii, în rest, s-a demolat tot. Şi acoperişul, şi ferestrele, şi uşile. S-a procurat mobilier, panouri, jucării”, a menționat directoarea grădiniței, Natalia Severin.
 
Grădiniţa a fost construită în 1967, iar de atunci a fost reparată doar cosmetic. Părinţii sunt încântaţi de rezultat şi se bucură că micuţii lor au parte de condiţii mai bune şi mai mult spaţiu pentru joacă.
 
„Condiţiile sunt foarte bune, copii sunt bucuroşi. Înainte să fie reparată grădinița era foarte greu, copiii nu puteau ieși afară, nu aveau unde să joace. Acum se pot plimba afară şi se pot juca. Acum e foarte bine”, au spus părinții.
 
Instituţia este frecventată de peste 70 de copii. La inaugurare, micuţii le-au mulţumit oaspeţilor cu cântece şi poezii.
 
„Până acum au fost alocate 26 de milioane de euro pentru acest program, iar recent Guvernul României a decis să suplimenteze grantul respectiv cu încă trei milioane,  tocmai pentru a continua acest proiect. Vom reuşi să acoperim o bună parte din totalul grădiniţelor, 1400 de grădiniţe, care sunt la nivelul Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul României în țara noastră, Daniel Ioniță.
 
„Crearea spaţiilor frumoase, comode, condiţiilor foarte bune de educaţie va contribui la sporirea calităţii procesului educaţional”, a opinat secretarul de stat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici.
 
Tot astăzi, satul Mateuți din raionul Rezina s-a înfrățit cu comuna Valea Seacă din județul Bacău de peste Prut. Acordul a fost semnat de către primarii celor două localități.
 
„Acordul prevede colaborare şi parteneriat în toate domeniile de dezvoltare a unei societăţi normale. Pe parcurs o să convenim asupra tuturor activităţilor pe care le avem de făcut”, a specificat primarul localității Mateuți, Angela Ursache.
 
„O să facem o analiză a necesităţilor care sunt aici în localitate și în funcţie de necesităţi o să încercăm să acordăm sprijinul necesar în începerea unor proiecte care să ajute comunitatea locală din Mateuţi”, a punctat primarul comunei Valea Seacă, Ion Pravăț.
 
De la începutul acestui an, peste 160 de oraşe şi sate din Moldova s-au înfrățit cu localități din România.
 
845 de instituții preșcolare din Republica Moldova au beneficiat de fondurile oferite de România prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”.
Autor: trm.md
09.08.2018 Actual
767
0

Comentarii 0