Sursa imagine: moldpres.md

Euro se ieftinește din cauza deprecierii acestuia pe piețele internaționale, susțin experții

Un euro costă astăzi 19 lei și 04 bani, cu 9 bani mai puțin decât ieri, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar, afișate luni de Banca Națională a Moldovei. Astfel, timp de o săptămână, moneda unică europeană a pierdut 39 de bani din preț.
 
Solicitat de Moldpres, expertul economic Roman Chircă a declarat că moneda unică europeană se depreciază față de leul moldovenesc în contextul devalorizării acesteia față de dolarul american pe piețele internaționale. 
 
„Se anticipează o criză internațională, în special în zona euro datorită datoriilor mari. Și economia americană are o creștere foarte bună. Respectiv, datorită diferenței dintre economia americană și cea europeană, dolarul se fortifică. În acest caz, BNM are două opțiuni: fie să aprecieze dolarul, fie să aducă euro la valoarea lui față de dolar”, a afirmat Roman Chircă.
 
Potrivit expertului, tendința de depreciere a euro se va menține, datorită faptului că economia americană va continua să crească, iar ca rezultat dolarul se va putea aprecia. 
 
Pentru ziua de astăzi, BNM a stabilit pentru dolarul american un curs valutar de 16 lei și 50 de bani, cu 2 bani mai puțin decât ieri. 
 
Moneda națională s-a apreciat și în raport cu leul românesc și rubla rusească. Ultima este cu un ban mai ieftină și costă 25 de bani. Leul românesc s-a depreciat cu 3 bani. Acesta are un preț oficial de 4 lei și 11 bani.
 
În schimb, hrivna ucraineană își menține valoarea de 60 de bani.
Autor: Moldpres
07.08.2018 Actual
886
0

Comentarii 0