Sursa imagine: trm.md

Ploile au favorizat apariția unei boli la vița-de-vie

Cantitatea mare de precipitaţii a favorizat apariţia putregaiului cenuşiu la viţa-de-vie. Problema a fost depistată în special în zona de sud şi centru, unde cresc struguri. Potrivit reprezentantului Institutului de Horticultură, Vitalie Ciobanu, după ploile din ultimul timp bobiţele au crăpat, fiind create condiţii pentru apariţia bolii.
 
În acest context, specialiștii recomandă aerisirea butucului de vie și aplicarea  produselor de protecție. De asemenea, ei vin și cu alte recomandări.
 
„Condițiile favorabile pentru boală sunt umiditatea mare, păstrarea picăturilor de apă pe strugure mai mult de 15 ore, acumularea de zahăr, temperatura mai mare de 15 grade Celsius. Pentru a diminua efectul negativ a acestor boli este important să fie create condiții nefavorabile pentru boală. Trebuie să facem operații care duc la aerisirea mai bună în interiorul butucului și desigur să aplicăm soluțiilor contra bolii. Se recomandă defolierea parțială sau desfrunzirea parțială a butucilor, adică înlăturarea a două, trei frunze de la baza lăstarilor, pentru a crea condiții pentru aerisire și a evita menținerea apei pe strugure. Desigur dacă boabele au crăpat integral este dificil de a îmbunătăți situația, pentru că dacă integritatea bobiței este distrusă, practic este imposibil de oprit dezvoltarea acestei boli grave”, a menționat Vitalie Ciobanu.
 
Potrivit specialiștilor, din cauza ploilor și floarea soarelui este afectată de putregaiul cenușiu.
Autor: trm.md
03.08.2018 Actual
958
0

Comentarii 0