Sursa imagine: moldpres.md

Artiști plastici din România și R. Moldova și-au expus lucrările la Chișinău

Peste 40 de artiști plastici din România și Republica Moldova și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției itinerante cu genericul „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, care a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei.
 
Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că expoziția prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă, dar și obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la cea cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depăşire a propriilor limite şi a barierelor dintre noi, ca sprijin şi nădejde, ca semn al biruinţei morţii înscris în creaţie.
 
 
Potrivit  sursei citate, participanţii la expoziție sunt pictori şi sculptori contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Horea Paștina, Ovidiu Oravitzan, Dan Mohanu și alți artiști plastici din România, precum  și trei artiști din R. Moldova:  Ion Zderciuc, Simion Zamșa și Elena Karacențeva. ”Este o expoziție itinerantă, care a debutat la 30 noiembrie 2017 la Alba-Iulia, apoi a fost vernisată la Iași și Sibiu, urmând ca anul acesta să mai fie găzduită în alte trei orașe din România:  Cluj-Napoca, Timișoara și București”, a precizat Tudor Zbârnea.
 
La rândul său, pictorul român Horea Paștina a afirmat că  aceasta este o expoziție-simbol. ”Crucea este pomul vieții și care ne unește de la naștere până la capătul ultimului drum. Datoria noastră e să fim aproape unul de altul.  Ne dorim ca această expoziție să aducă bucurie”, a mai spus Horea Paștina.  În context, artistul plastic român Dan Mohanu a adăugat că în cadrul expoziției sunt peisaje, cruci, icoane, clopote și alte obiecte care țin de universul vieții creștine.
 
 
Sculptorul Ion Zderciuc a menționat pentru agenție că a expus trei lucrări: ”Omagiu lui Ion Vatamanu”,  ”Transcendență” și ”Crucea călătoare”, iar Simion Zamșa a spus că vine cu două lucrări, una dintre care este realizată din calapodul bunelului, pe care acesta făcea cușme.
 
Potrivit părintelui Ioan Bizău,  profesor la Facultatea de Teologie a Universității din Cluj-Napoca,  crucea are o dimensiune cosmică, iar această dimensiune o găsim și în crucile țăranilor. ”Crucea este pomul vieții, un simbol universal, iar dimensiunea ei unește cerul cu pământul. Crucea este un simbol al jertfei fiecăruia”, a mai spus părintele și profesorul Ioan Bizău.
 
Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă al Moldovei și Asociația ”Eleon” din România. Ea va fi deschisă  până la 9 septembrie.
Autor: Moldpres
03.08.2018 Actual
737
0

Comentarii 0