Sursa imagine: trm.md

Alertă maximă de caniculă în Europa

Alertă maximă de caniculă în Europa. Cea mai ridicată temperatură se aşteaptă în Portugalia, +51 de grade Celsius, în Spania termometrele vor arăta +47 °C, iar în Franţa +45 de grade Celsius. După un record de arşiţă în Grecia, se aşteaptă ploi şi furtuni violente, relatează Mesager.

Meteorologii anunţă un weekend de foc în Peninsula Iberică, iar prognozele arată că s-ar putea înregistra cea mai mare temperatură din istoria continentului. Aici a fost emisă o avertizare de Cod Roșu de caniculă pentru  majoritatea districtelor.

Meteorologii avertizează că praful din Africa de Nord va afecta regiunile sudice ale Portugaliei. Pentru a mai scăpa de năduşeală oamenii stau mai mult pe plajă.

În așteptarea valului de căldură, Portugalia a mobilizat efective fără precedent, pentru a evita repetarea incendiilor devastatoare de anul trecut, soldate cu 112 de victime.

„Am decis să instituim o alertă specială a sistemului de operațiuni de protecție și combaterea incendiilor forestiere”, a specificat responsabilul pe protecția civilă, Patricia Gaspar.

„Facem apel să fie evitate comportamente de risc, ceea ce înseamnă că nu trebuie să folosim focul în niciun caz”, a precizat un alt responsabil de la protecția civilă, Belo Costa.

Şi autorităţile spaniole au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă, în prezent înregistrându-se +40 de grade Celsius. Meteorologii spun că  temperaturile ce vor creşte sunt cauzate de o masă  de aer fierbinte care vine din Africa.

Regiunile cele mai afectate de căldură vor fi Extremadura, Castilla La-Mancha, Andaluzia, Madrid, zona Levante, Valea Ebro și Insulele Baleare.
La fel și Franța se confruntă cu un Cod Portocaliu de caniculă şi anume temperaturi care pot atinge și +45 de grade Celsius. Autorităţile spun că au luat măsuri pentru a proteja mai întâi de toate vârstnicii  şi copii care sunt cei mai vulnerabili. În schimb turiştii aflaţi în vacanţă  în  Grecia sunt avertizaţi să evite zonele unde sunt activate codurile de alertă de ploi şi furtuni  puternice.

Autor: trm.md
02.08.2018 Actual
967
0

Comentarii 0