Sursa imagine: telegraph.md

Avertisment de la poliție – risc de baie de sânge la protestele opoziției. A fost pornită o cauză penală

Pericol de provocări cu vărsări de sânge la protestul anunțat de câteva partide de opoziție. Poliția a anunțat că deține suficiente probe care confirmă bănuiala rezonabilă că pentru acțiunea de mâine a PPDA-PAS-PLDM-PL se pregătesc violențe.

Șeful Direcției Urmărire Penală de la IGP, Grigore Moga, a anunțat că poliția a inițiat o cauză penală pentru pregătirea dezordinilor în masă la protestul planificat în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui, au fost identificate mai multe persoane care instigă la violență, ură, incendiere a clădirilor, opunere rezistență poliției, etc.

Îndemnurile la acțiuni ilegale sunt făcute inclusiv de pe profiluri false pe rețele de socializare, dar autorii acestora au fost deja identificați. ”A fost acumulat suficient material probatoriu care confirmă intenția de destabilizare a întrunirilor pașnice”, a mai spus Moga.

De asemenea, pentru 28-29 iunie au fost citați la poliție unii dintre suspecți pentru a fi audiați și să le fie comunicat statutul de bănuiți. ”Aceste persoane au fost atenționate să renunțe la planurile lor. Legislația nu permite îngrădirea accesului lor la manifestații publice, cât timp nu au comis nimic, dar vor fi supravegheați, dacă vor merge la manifestații”, a spus reprezentantul IGP.

Printre suspecți, potrivit poliției, sunt și persoane care au statut de inculpat pentru participarea la violențele din centrul Chișinăului, pe 24 aprilie 2016. Amintim că, atunci, mai mulți simpatizanți ai Platformei DA au aruncat cu pietre în polițiști. Patru persoane au fost atunci reținute.

În context, polițiștii atenționează că la întruniri în masă sunt interzise orice tipuri de arme, substanțe explozive. La fel, oamenii legii îndeamnă manifestanții să nu consume băuturi alcoolice, să nu poarte măști sau cagule și atenționează că locul desfășurării manifestației va fi în permanență supravegheat video.

În premieră, de mâine, la protest vor activa echipe de câte 2-3 polițiști în cadrul noului serviciu lansat de IGP, numit ”Dialog”. Echipele specializate vor purta veste albastre cu inscripția „Dialog Poliția”, vor fi dotate cu stații radio și camere de luat vederi. Misiunea lor va fi de gestionat pe loc situațiile tensionante și să comunice în permanență cu manifestanții. Tot lor urmează să le fie denunțate toate persoanele suspectate de organizarea unor provocări.

Autor: Ion Vasilos
23.06.2018 Actual
1424
0

Comentarii 2

  • victor:

    Dosare pentru visurile PD.

    23.06.2018 13:54
  • Vicu:

    POLITIA NU AIURITI... CU CÎT MAI MULT VOI A SA BAGATI IN SPERIEȚI CETAȚENII CU ATIT MAI MULT A SAI PROVOCATI ... LOCUL VOSTRU SA URMARITI SI PREVENITI DA NU SA O FACETI PE ZMEI GORÎNÎCI .

    23.06.2018 15:20