Sursa imagine: ntv.md

Breaking News! Ministerul Economiei cere în judecată anularea ordinului ANRE de majorare a prețurilor la carburanți

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței solicită instanței de judecată să examineze anularea ordinului ANRE prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină. De asemenea, se solicită suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.
 
Potrivit unui comunicat al MEI, instituția crede că ordinul ANRE a fost emis contrar prevederilor legale, și anume ”fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final”.
 
Ministerul Economiei amintește că, potrivit Legii cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public.
 
Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică.
 
Amintim că, anterior, și prim-ministrul Pavel Filip a cerut ANRE ca prețurile plafon pentru carburanți să fie stabilite cu transparență maximă, iar metodologia de calculare să fie explicată pe înțelesul tuturor consumatorilor.

Autor: SV
12.06.2018 Actual
466
0

Comentarii 3

 • Andrei:

  Nu cred sa poată scădea preturile la carburanți. Prețul depinde de prețul internațional la petrol, care ultima vreme e in creștere.
  Important că dacă se găsesc motive de acest gen sa fie chiar scăzute prețurile. Oamenii doar se vor bucura!

  12.06.2018 17:16
 • Serafim:

  Parca nu avem salarii de miloane dar, preturile penru tari sunt culmea.Inca nu am ajuns in UE ca sa avem salarii in euro si sa ne permitem acest lucru.

  12.06.2018 17:56
 • Fanel:

  De azi incolo, Chiril Gaburici este avocatul celor ce nu le convine pretul la carburanti stabilite de ANRE! Succes domnule ministru!

  12.06.2018 18:01