Sursa imagine: gettyimages.com

Donald Trump și Kim Jong-un, pentru prima oară față în față

Liderii a două ţări duşmane, care nu au avut niciodată relaţii diplomatice şi care s-au ameninţat cu războiul nuclear, şi-au dat mâna călduros. Întâlnirea dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, din Singapore, a început la ora 4:00 ora României şi pare să se desfăşoare fără probleme.
 
Preşedintele SUA şi dictatorul nord-coreean au vorbit timp de aproape trei sferturi de oră doar în prezenţa celor doi translatori. Apoi au început discuţiile celor două delegaţii, care au continuat cu un prânz de lucru.
 
Donald Trump are programată o conferinţă de presă în jurul orei 11:00, ora României, în care este de aşteptat să prezinte concluziile acestei întrevederi istorice. După cum a precizat în ultimele săptămâni, vrea să obţină angajamentul lui Kim Jong-un pentru de-nuclearizarea Coreei.
 
Un preşedinte american în funcţie şi un dictator nord-coreean s-au întâlnit faţă în faţă, pentru prima oară.
 
Donald Trump şi Kim Jong-un şi-au strâns mâinile timp de 22 de secunde, sub privirile atente ale presei din toată lumea.
 
Fundalul a fost asigurat de steaguri americane şi nord-coreene, câte şase de fiecare. Apoi cei doi s-au îndreptat apoi către biblioteca hotelului Capella, de pe insula Sentosa din Singapore.
 
Pe hol până acolo, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au înţeles prin intermediul translatorilor, deşi jurnaliştii prezenţi au auzit şi un schimb de replici în engleză. Tot prin interpreţi s-au adresat şi lumii, în timpul scurtelor declaraţii de presă.
 
Donald Trump: Mă simt grozav, vom avea o discuţie foarte bună şi cred că şi mult succes. Va fi un succes de proporţii. Onoarea este de partea mea. Sunt sigur că vom avea o relaţie minutată. Nu am nicio îndoială.
 
Kim Jong-un: Nu a fost uşor să ajungem aici...Vechile prejudecăţi şi practici au fost nişte obstacole în drumul nostru, dar le-am depăşit pe toate şi suntem astăzi aici.
 
Donald Trump: Asta este adevărat.
 
După aceste declaraţii, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au retras pentru o discuţie faţă în faţă, doar ei şi translatorii, timp de circa 40 de minute. La final, doar preşedintele american a spus câteva cuvinte.
 
Jurnalist: Domnule preşedinte, cum merge până acum?
 
Donald Trump: Foarte bine.
 
Jurnalist: Ce credeţi?
 
Donald Trump: Este foarte bine. Avem o relaţie excelentă.
 
Apoi, celor doi lideri li s-au alăturat echipe de consilieri, pentru discuţii mai ample. Alături de Donald Trump au fost secretarul de stat Mike Pompeo, şeful de cabinet de la Casa Albă, generalul John Kelly, şi John Bolton, cel care îl sfătuieşte pe preşedintele american pe chestiuni de securitate naţională.
 
Donald Trump: Domnule preşedinte, este o mare onoare să fiu alături de dumneavoastră. Ştiu că vom avea mult succes împreună şi că vom rezolva o mare problemă, care până acum nu s-a putut rezolva. Ştiu că, dacă lucrăm împreună, o vom rezolva. O mare onoare. Mulţumesc.
 
Scopul principal al acestui summit fără precedent este denuclearizarea peninsulei Coreea. Dar Phenianul şi Washingtonul au viziuni diferite despre ce înseamnă acest lucru.
 
Statele Unite aşteaptă de la Coreea de Nord paşi clari şi ireversibili pe drumul eliminării arsenalului nuclear. În schimb, nord-coreenii ar dori retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, înainte de orice înţelegere, au spus experţii în domeniu.
Autor: Digi24.ro
12.06.2018 Actual
330
0

Comentarii 0