Sursa imagine: tvrmoldova.md

Republica Moldova şi România vor colabora în domeniul energiei din biomasă

Un memorandum de colaborare în domeniul energiei din biomasă a fost semnat la Chişinău, între Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova şi Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România, în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. Evenimentul se înscrie în misiunea economică de valorificare a biomasei, efectuată de un grup de antreprenori români în Republica Moldova.

Memorandumul stabileşte domeniile-cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi, iar scopul acestuia este de a promova energia pe bază de biomasă şi de a consolida eforturile în combaterea schimbărilor climatice.  Documentul a fost elaborat cu asistenţa oferită în cadrul Programului EaPlus.

Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova a fost creat în anul 2017, după modelul celui din România, cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD. Structura este o platformă de discuţii şi colaborare în domeniul biomasei şi întruneşte în prezent peste 20 de membri: companii private, autorităţi publice, instituţii de cercetare, universităţi, asociaţii active în sectorul energiei verzi etc. Ca bază pentru crearea  platformei a fost luată expertiza Clusterului din România, care a  oferit sprijinul necesar: instruiri, schimb de experienţă şi vizite de studiu.

Misiunea economică a antreprenorilor români se desfăşoară în perioada 6-8 iunie. La ea participă atât antreprenori specializaţi pe valorificarea biomasei, producători de energie din surse regenerabile, firme care desfăşoară activităţi conexe acestora, cât şi reprezentanţi ai altor organizaţii care doresc să facă transfer de know-how şi schimb de experienţă în vederea dezvoltării unor proiecte comune.

În afara de semnarea memorandumului dintre cele două entităţi din România şi Republica Moldova, evenimentul include întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale şi discuţii privind posibilitatea demarării unor proiecte comune, ateliere de lucru, vizite de studiu la proiecte de valorificare a biomasei din regiunea Chişinău precum şi întâlniri de afaceri cu companii din Republica Moldova.

Autor: tvrmoldova.md
07.06.2018 Actual
296
0

Comentarii 0