Sursa imagine: moldpres.md

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, lansată la Chișinău

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW) a fost lansată astăzi, în cadrul unei ceremonii, desfăşurată în Grădina Publică din capitală. Este cea de-a V-a ediţie a evenimentului, organizat la iniţiativa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
 
“Această acţiune este organizată în toate statele UE, precum şi în alte ţări, pentru a răspândi cele mai bune practici, a inspira noi idei pentru dezvoltarea sectorului energetic. UE şi R. Moldova împărtăşesc scopuri ambiţioase de consolidare a politicilor energetice, în special cele de promovare a energiei regenerabile. Mă bucur că în ultimii ani R. Moldova a înregistrat succese semnificative în acest sens, însă în această direcţie mai este mult de lucrat. Aşteptăm să intre în vigoare legislaţia respectivă pentru a fi deschisă uşa pentru multe proiecte interesante în acest sector important”, a declarat în cadrul ceremoniei de lansare Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE la Chişinău.
 
“Şi Guvernul, şi Parlamentul R. Moldova au declarat eficienţa energetică şi energia regenerabilă drept priorităţi pentru ţara noastră, pentru că tehnologia şi eficienţa înseamnă viitor.  În ultimii opt ani, R. Moldova a beneficiat din partea partenerilor de dezvoltare de peste o sută de milioane de euro, investiţi în măsuri de eficienţă energetică. Avem un scop comun, cel de a asigura până în anul 2020, 10 la sută din volumul de energie din surse de energie regenerabile. Acest lucru este vital pentru ţara noastră, pentru care independenţa energetică este deosebit de importantă”, a menţionat, la rândul său, Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii.
 
Alexandru Ciudin, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), a relevat că pentru Republica Moldova sursele de energie regenerabilă sunt în primul rând o alternativă de siguranţă energetică, iar Săptămâna Europeană a Energiei Durabile reprezintă o platformă de comunicare, de informare  şi de sensibilizare a publicului larg în acest sens. “Viitorul aparţine unei altfel de energii şi acest lucru trebuie conştientizat cât mai curând”, a spus  şeful AEE.
 
Până pe data de 10 iunie, în Grădina Publică, se vor desfăşura mai multe activităţi, cu genericul “Fii liderul schimbărilor pentru energia curată”. Acest eveniment se aliniază la EU Energy Days, care se desfășoară în mai multe țări membre UE, începând cu anul 2006, ca urmare a inițiativei Comisiei Europene. În Republica Moldova, Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată din 2014.
Autor: Moldpres
06.06.2018 Actual
411
0

Comentarii 0