Sursa imagine: ziarulnational.md

Guvernul a respins inițiativa lui Dodon de a recunoaște drapelul lui Ștefan cel Mare drept simbol de stat

Guvernul a respins iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon privind acordarea statutului de simbol naţional istoric steagului purtat de domnitorul Ştefan cel Mare în 1485.

În avizul său negativ, Guvernul a adus drept argument faptul că proiectul propus nu se integrează după conţinut în obiectul de reglementare al Legii nr. 217 din 17 septembrie 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova.
 
Guvernul a atras atenţia şi la opinia Academiei de Ştiinţe, care susţine că Ştefan cel Mare, sub acest drapel, în ziua de 12 septembrie 1485, a depus omagiu faţă de regele Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello.
 
„Referitor la evenimentele istorice din epoca medievală, termenul „omagiu” reprezintă jurământul de devotament al unui vasal faţă de suveranul său”, menţionează oamenii de ştiinţă, considerând că prin depunerea acestui omagiu, „Ştefan cel Mare, urmărind scopul de a încheia o alianţă militară, a efectuat o acţiune ce îi diminua demnitatea de conducător al Principatului Moldovei”, iar mai târziu regele polonez l-a trădat. 
 
Academia de Ştiinţe susţine că, „având în vedere că Ştefan cel Mare pe parcursul domniei a utilizat drapele care nu erau identice, dar se deosebeau relativ unele de altele prin anumite elemente distinctive, în calitate de drapel-simbol al lui Ştefan cel Mare ar putea fi adoptat drapelul sub flamura căruia domnitorul a obţinut victoria în bătălia de la Baia în 1467 sau drapelul ce a însufleţit oştenii Principatului şi aliaţii săi la distrugerea oştirii de 120 mii de soldaţi ai Imperiului Otoman în lupta de la Vaslui din 1475”.
Autor: Infotag
06.06.2018 Actual
346
0

Comentarii 2

  • Vadim:

    Cand omul nu mai are ce face, ii vin idei de tot felul, cand mai ciudate, cand mai stupide, dar la Dodon stabil, doar debile!

    06.06.2018 11:24
  • Serafim:

    Alte probleme in tara nus? Dodon nu are cu ce sa se ocupe?

    06.06.2018 15:56