Sursa imagine: mediafax.ro

Noi tensiuni pentru redenumirea Macedoniei

Principalul partid al opoziţiei din Macedonia, VMRO-DPMNE, a declarat că este împotriva schimbării numelui fostei republici iugoslave în "Republica Ilinden Macedonia", relatează site-ul agenţiei Reuters.

Premierul Zoran Zaev şi omologul său grec Alexis Tsipras au discutat despre această propunere în cadrul summitului între statele membre UE şi statele din vestul Balcanilor.
 
Cu toate acestea, Zaev are nevoie de susţinerea formaţiunii politice VMRO-DPNE pentru a putea schimba denumirea statului.
 
"VMRO-DPNE nu va susţine o schimbare adusă constituţiei în scopul de a schimba numele ţării", a declarat preşedintele partidului, Hristijan Mickoski, în urma unei discuţii cu Zaev.
 
În Grecia, Tsipras nu a reuşit să obţină susţinerea partidelor de opoziţie.
 
Aliaţii săi din formaţiunea politică Grecii Independenţi au afirmat în repetate rânduri că nu vor susţine nicio denumire care are în componenţă termenul de "Macedonia", în timp ce membrii partidului de opoziţie Noua Democraţie a declarat că numele este "inacceptabil".
 
Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO. Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.
Autor: Mediafax
21.05.2018 Actual
433
0

Comentarii 0