Sursa imagine: basenotes.net

Condimente prețioase

Știi magazinele alea mici, cochete, cu tot felul de condimente ciudate? Zi tu dacă n-ai uitat de tine în fața rafturilor cu borcănele colorate, mirosind de zor și încercând să intuiești la ce-ar putea fi folosite!

Fenicienii îi aduceau unei zeități pe nume Astarte prăjituri cu șofran. Nu știu sigur, dar cred că tipa n-avea nimic împotrivă, pentru că șofranul a fost scump dintotdeauna și e clar c-o gâdila la orgoliu. Pe piețele internaționale, o jumătate de kilogram de șofran costă cam 20.000 de lei. Poți să investești odată în câteva grame și să păstrezi condimentul în dulapul din bucătărie. Aur curat!

Vanilia e pe locul doi în lume la capitolul preț. Păstăile de vanilie sunt ambalate cu grijă în tuburi de sticlă și livrate la bucată. Dacă te-ai întrebat de ce nu-s tocmai ieftine, află că florile plantei trebuie să fie polenizate manual, iar fructele se culeg tot cu mâna.

Polenul de fenicul e colectat de la planta sălbatică, care crește în Italia și California. Are un gust mult mai puternic decât feniculul propriu-zis și e mult mai dulce. De asemenea, e și foarte scump: 30 de grame costă în jur de 100 de lei. Îți dai seama că, de banii ăștia, dacă-ți refuză careva mâncarea, i-o arunci în cap!

Există 120 de varietăți de acacia din Australia ale căror semințe sunt comestibile. Folosite inițial de populațiile aborigene pentru prepararea unui soi de pâine, semințele cu pricina sunt acum la mare căutare. E și firesc, fiindcă sunt pline de vitamine și au indice glicemic scăzut. Azi, se adaugă în prăjituri, în sosuri, se presară peste pâine și deserturi (inclusiv peste înghețată).

Ambra gri e rarisimă și extrrrem de scumpă – ba chiar e și ilegală în unele țări. I se mai spune și chihlimbarul cenușiu. E o substanță produsă în intestinul cașaloților și a fost folosită mult timp în industria parfumurilor de lux, pentru fixa mirosurile și a le face să dureze mai mult. Emană note dulcege, marine. În Evul Mediu ambra era considerat medicament, tonic și afrodiziac. Carol al II-lea al Angliei servea dimineața ouă și ambră cenușie. Rege, na!

Autor: clickpentrufemei.ro
15.04.2018 Caleidoscop
634
0

Comentarii 0