Sursa imagine: politics.md

Bârna din raportul financiar al Maiei Sandu sau din ce bani a călătorit liderul PAS în 2017

Maia Sandu și-a făcut obișnuință din a număra banii adversarilor săi politici și de a nu observa fraudele și abuzurile comise de anturajul său, asta chiar dacă ”filtrul ei de integritate” demult nu mai funcționează.

O analiză a rapoartelor financiare a ”Albei ca zăpada” a politicii moldovenești scoate la iveală unele momente interesante, cu tentă ilegală evidentă, dar care nu o deranjează pe Maia Sandu.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a avut anul trecut un program de călătorii destul de încărcat. Ea a mers de la mai multe ori la Bruxelles, a vizitat Milano, Verona, Veneția, București. Nu este vorba despre călătorii din plăcere, deși nu excludem că politicianul a savurat momentele aflării departe de țara în care vrea cu orice preț să obțină puterea.

Curios este însă că în rapoartele financiare ale PAS, pe care Maia Sandu și acoliții săi le consideră etalon al corectitudinii și transparenței, la capitolul deplasări sunt trecute cheltuieli de 13 mii 320 de lei și 43 de bani. Maia Sandu vrea să ne convingă de faptul că ea și membrii partidului său au cheltuit în 2017 puțin peste 13 mii de lei pentru vizite în raioanele țării, dar și în străinătate.

Dacă nu e vorba de fals și fraudă, înseamnă că Maia Sandu a descoperit o metodă inovativă de a călători mai pe nimic. Bine, unii binevoitori vor replica prin faptul că anumite vizite au fost sponsorizate de către organizatorii evenimentelor la care a fost invitată Maia Sandu. Admitem că așa și a fost. Doar că există o nuanță care dă peste cap pretențiile de corectitudine și transparență cu care atât de mult îi place să se laude Maiei Sandu.

Articolul 26 din Legea privind partidele politice prevede clar că donațiile sau serviciile gratuite ”sunt reflectate în contabilitatea partidului politic la valoarea lor de piaţă”. Să vedem ce e trecut la capitolul donații în raportul financiar al PAS. Anul trecut, partidul Maiei Sandu a primit donații în sumă totală de 384 de mii 44 de lei și 7 bani. Grosul donațiilor a provenit de la membrii de partid – 288 de mii 153 de lei și 7 bani. Persoanele fizice au donat 95 de mii 891 de lei, iar donațiile sub altă formă au însumat 38 de mii 731 de lei și 85 de bani. În raport nu este nici un cuvânt despre acoperirea din donații a cheltuielilor pentru deplasări peste hotare.

Un calcul simplu arată că zborul tur-retur Chișinău-Bruxelles costă cel puțin 160 de euro de persoană, iar dacă deplasarea este urgentă și biletele sunt cumpărate imediat ce apare necesitatea, costul lor poate fi și dublu. Anul trecut, liderul PAS a fost la Bruxelles de cel puțin trei ori. Aceasta presupune cheltuieli de nu mai puțin de 500 de euro doar pentru avion. Mai rămân cheltuieli de transport prin oraș, cazare și acomodare. Și e puțin probabil ca Maia Sandu să se fi cazat la vreun hostel de 20 de euro pe noapte. Așa că întrebarea privind costurile vizitelor în străinătate rămâne deschisă, pentru că suma indicată de 13 mii 320 de lei și 41 de bani este mult prea simbolică în acest sens. Rezultă că raportul financiar al PAS a fost falsificat.

Iar aici deja călcăm pe terenul reglementat de Codul penal, care vine cu următorul mesaj pentru ”Sfânta Maia”:

”Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice şi/sau a rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale în intenţia de a substitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinaţia sau volumul mijloacelor utilizate” se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 8500 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani”.

Maia Sandu ne-a obișnuit că cere explicații pentru orice pai din ochiul adversarilor săi politici. Dar vom ajunge să vedem explicațiile pentru bârna din propriul ei raport financiar?

Autor: SV
12.04.2018 Actual
948
0

Comentarii 2

  • Teodor:

    Sunt poze si acte unde este demonstrat ca o buna parte din calatorii, Maia le-a facut din banii lui Shor si chiar cu avionul acestuia.

    12.04.2018 13:59
  • Grișa:

    dap unde sunt banii care i-a băgat pe facebook și youtube??? Mai are să se facă că e vergină dar de aici să ne frece pe toți cu informații false?

    12.04.2018 14:10