Sursa imagine: agrotvmoldova.md

Specialiști: Culturile de toamnă nu au fost afectate de zăpada și temperaturile scăzute din martie

Culturile de toamnă nu au fost afectate de zăpada şi temperaturile scăzute din luna martie, iar în raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni anul acesta vor deveni active încă 11 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Toamna trecută au fost însămânţate peste 410 mii de hectare, iar în această primăvară se planifică o suprafaţă dublă. Constatările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă organizată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cu tema „Starea culturilor de toamnă şi recomandări pentru lucrările agricole de primăvară”.

Condiţiile meteorologice au fost prielnice pentru dezvoltarea culturilor de toamnă, dar şi multianuale, iar rezerva de umiditate din sol este una dintre cele mai mari din ultimii cinci ani.
 
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, în 24 de raioane există 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Vasile Luca a mai adăugat că în această primăvară se planifică să fie semănată o suprafaţă de peste 950 de mii de hectare de seminţe.
 
Şeful Direcţiei politici de procesare şi reglementare a calităţii produselor de origine vegetală, Vasile Şarban, luna aprilie este cea mai complicată pentru agricultori, deoarece în această perioadă sunt cele mai multe îngheţuri. El a venit cu mai multe recomandări pentru agricultori.
 
„Ar trebui să ţină cont de specificul Republicii Moldova şi al agriculturii. Mă refer la insuficienţa de apă, mă refer la perioada de vară. Să evite trecerile excesive pe suprafeţe de teren agricol cu tehnică agricolă, să evite arăturile de primăvară, să evităm la maxim evaporarea apei din sol. De asemenea, îndemn să treacă la o agricultură conservativă, alegerea culturilor în dependenţă de asolament. În acest sens el îşi va asigura o durabilitate a solului, o durabilitate a afacerii”, a specificat Vasile Şarban.
 
Agricultorii trebuie să îşi asigure terenurile agricole contra intemperiilor pentru a evita pagubele. Potrivit autorităţilor, anul trecut doar două la sută din terenurile agricole au fost asigurate.
 
În total, în ţară au fost semănate în toamnă peste 410 mii de hectare de terenuri, relatează Mesager. În mare parte, este vorba de grâu, orz şi rapiţă. În această primăvară urmează să fie semănate aproape 960 de mii de hectare de porumb, floarea soarelui, mazăre, rapiţă şi ovăs. Subvenţiile de la stat pentru producătorii agricoli constituie în acest an 900 de milioane de lei, dintre care 214 milioane de lei au fost date deja acordate fermierilor, pentru acoperirea datoriilor de anul trecut.
Autor: trm.md
03.04.2018 Actual
316
0

Comentarii 0