Sursa imagine: metalevolution.eu

Producția industrială a Moldovei a crescut cu 4,7%, în ianuarie

În ianuarie, întreprinderile industriale din Moldova au produs cu 4,7% mai multe mărfuri decât anul trecut. 

Surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii au relatat pentru Infotag că această creştere a fost determinată de extinderea activității investitorilor străini în Zonele Economice Libere, în special în ramura industriei automotive, deschiderea piețelor externe, valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională, creșterea cererii pe piața internă față de produsele industriale autohtone, evoluțiile pozitive ale sectorului agricol.
 
Cele mai influente industrii au fost fabricarea de fire și cabluri electrice (creștere de circa 2 ori), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+22%), fabricarea produselor din minerale nemetalice, în special articolele din sticlă, beton, ciment și ipsos (+63%), fabricarea băuturilor (+19%), prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (+43%), prelucrarea și conservarea cărnii (+11%).
 
Industria prelucrătoare a înregistrat o creștere solidă, cu circa 14%, deținând o pondere de circa 82% în total sector industrial. Industria alimentară, care reprezintă o ramură semnificativă a industriei prelucrătoare, s-a majorat cu 7,4%. În același timp, au continuat descreșterile în industria de producere a uleiurilor și grăsimilor (-19%), precum și a produselor lactate (-7%).
 
Creșterea indicelui general al producției industrial a contribuit şi la creşterea exporturilor. Astfel, exporturile de fire și cabluri electrice s-au majorat cu 60%, deținând o pondere de circa 15% în totalul de exporturi. Cu 48% a crescut şi volumul exportat al producţiei vinicole pe piețele externe. În opinia ministerului, aceste evoluții demonstrează că producătorii de băuturi s-au reorientat cu succes către alte piețe de desfacere decât cea rusă.
 
Industria extractivă a înregistrat o creștere cu 29% față de luna ianuarie 2017. Producția acestei industrii a fost susținută de cererea de pe piața internă, inclusiv din partea industriilor conexe. De exemplu, fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos, care depinde de industria extractivă, a înregistrat în această perioadă o creștere de 63%.
 
Sectorul energetic a înregistrat o diminuare cu 12% a volumului producției și furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Această evoluție este explicată de temperaturile medii mai ridicate în luna ianuarie 2018 față de ianuarie 2017, ceea ce a influențat diminuarea intensității producției de energie.
 
Pentru anul 2018, Ministerul Economiei şi Infrastructurii prognozează o creştere a industriei de 5%. În 2017, aceasta a fost de 3,4%.
Autor: Infotag
22.03.2018 Actual
434
0

Comentarii 0