Sursa imagine: Gettyimages

Expert IDIS-Viitorul: Moldova nu are forță de muncă, Guvernul vine cu un proiect de atragere a străinilor în anumite domenii

Expertul economic ”IDIS Viitorul” Veaceslav Ioniță susține inițiativa ministerului Muncii, care prevede acoperirea de către străini a deficitului de forță de muncă din țara noastră. Într-o postare pe pagina sa de facebook, expertul economic trece în revistă domeniile în care vom avea nevoie cel mai mult de muncitori calificați.

”Mai țineți minte povestea: Moldova are forță de muncă ieftină și calificată. Deja e oficial. Moldova nu are forță de muncă. Guvernul vine cu un proiect prin care simplifică procedurile de angajare în câmpul muncii a anumitor categorii de persoane. Care sunt domeniile cele mai afectate de lipsa forței de muncă în opinia Guvernului?

1. Medicina. Ai noștri cam pleacă toți din țară, așa că speranța este doar la importul de Medici.
2. Muncitori în automobilistică. În ultimii ani companiile din domeniul Automobilistic, grație Zonelor Economice Libere au deschis peste 12 mii locuri de muncă. În 2018 se intenționează deschiderea a circa 10 mii locuri de muncă. Iar muncitori i-ai de unde nu-s.
3. Drumarii. Dacă anul 2018 într-adevăr se dorește să fie anul când se va investi în drumuri, atunci avem o problemă: lipsa de muncitori.

Așa că speranța este doar la străini, care ne vor face drumuri, vor lucra în industria de cablaje și ne vor lecui prin spitale”, a scris Veaceslav Ioniță.

Potrivit unui document elaborat de ministerului Muncii, deficitul de forţă de muncă din Moldova ar putea fi acoperit de străini. Conform documentului, străinii vor trebui să-şi perfecteze doar permisul de şedere, cel de muncă fiind exclus. În prezent sunt 17 profesii pentru care sunt cele mai multe locuri vacante.
 

Autor: Ion Vasilos
31.01.2018 Opinii
1434
0

Comentarii 0