Sursa imagine: Europa liberă

Moldova a urcat patru trepte într-un clasament mondial privind controlul corupției

Moldova este pe locul 56 din 109 într-un clasament global al integrității publice și a urcat patru poziții în ultimii doi ani. Studiul realizat de Centrul European de Cercetare în Domeniul Anticorupţiei şi al Formării Statului arată că țara noastă a obținut cele mai bune rezultate la capitolele transparență bugetară, povară administrativă și deschidere comercială.

Astfel, la deschidere comercială, Moldova este pe locul 22, cu un scor de 9,66 puncte, în timp ce media globală este de 7,8. Punctajul se calculează ca o medie dintre numărul și durata procedurilor necesare pentru exportul sau importul bunurilor.

La capitolul povara administrativă, țara noastră este pe locul 23 din 109 și a obținut 9,26 puncte, peste media mondială de 8,33 puncte. Acest indice măsoară presiunea birocratică și de reglementare asupra businessului. Componenta este o medie dintre numărul procedurilor și a timpului necesar pentru lansarea unei afaceri și achitarea taxelor și impozitelor.

Un rezultat peste media globală a fost obținut de țara noastră și la capitolul transparență bugetară. Astfel, Moldova a obținut 7,64 puncte și s-a clasat pe locul 47. Indicele măsoară gradul şi accesibilitatea publică a propunerilor bugetare ale autorităților pentru a oferi un mecanism de control public al cheltuielilor de stat.

Indicele Integrității Publice evaluează capacitatea unei societăți de a controla corupția și de a asigura că resursele publice sunt cheltuite fără practici de corupție. Studiul se bazează pe datele oferite de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, raportul Băncii Mondiale Doing Business.
 

Autor: Ion Vasilos
11.01.2018 Actual
385
0

Comentarii 1

  • Alin:

    Anume de asta si au inceput sa creasca veniturile la Vama si Fisc. Daca si mai departe se va lupta cu coruptii, atunci lucrurile si mai mult se vor imbunatati.

    11.01.2018 17:51