Sursa imagine: hepta.ro

Guvernul Poloniei şi-a apărat reformele controversate din justiţie, la Bruxelles. Premierul Morawiecki insistă că nu va ceda în faţa presiunilor statelor UE

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat, miercuri, reformele controversate din justiţie în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează site-ul agenţiei DPA.

"Am explicat ce înseamnă pentru noi reformele din justiţie. Intenţia noastră este să ne îmbunătăţim sistemul, să-l facem mai corect şi mai obiectiv. Ne vom menţine poziţia", a spus Morawiecki.

Discuţiile de la Bruxelles au durat peste două ore, iar premierul polonez a insistat că nu va ceda în faţa presiunilor din partea statelor membre ale UE.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat că guvernul de la Varşovia trebuie să continue dialogul cu Bruxellesul.

"Este misiunea Comisiei Europene să menţină dialogul şi să convingă partea poloneză, cu argumente bine fundamentate, în privinţa statului de drept", a spus Timmermans.

Comisarul european pentru Buget, Gunter Oettinger, nu a ezitat să vorbească despre posibilitatea sancţionării Poloniei, cu trimitere la fondurile europene.

La 20 decembrie, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Autor: mediafax.ro
10.01.2018 Actual
468
0

Comentarii 0