Sursa imagine: cursdeguvernare.ro

Comunitatea academică moldovenească, competitivă pe piaţa cercetării

Comunitatea academică din Republica Moldova este competitivă pe piaţa cercetării. Este părerea istoricului Sergiu Mustaţă şi a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova. Potrivit lui, dovadă a acestei constatări este faptul că cercetătorii moldoveni activează în prestigioase instituţii din străinătate, reuşesc să se afirme în cadrul unor proiecte de anvergură şi să obţină granturi de cercetare din fonduri europene.

„Suntem în era competitivă și fiecare își croiește cariera așa cum crede că este mai bine. Deseori, dacă o să încercați să analizați un sector al științei sau altul, o să observați că sunt și originari din Republica Moldova care fac față cerințelor mediului academic global. Foarte mulți tineri se regăsesc astăzi în Silicon Valley  California și activează la diferite companii IT, ceea ce bucură foarte mult. Sunt absolvenți ai instituțiilor din Moldova și activează în astfel de instituții. Asta demonstrează nu numai că avem cote parte acolo, dar și faptul că fac față cerințelor”, a menționat istoricul Sergiu Mustaţă.
 
În opinia lui, domeniul umanist din țara noastră ar trebuie să fie mai activ în concursurile pentru obținerea granturilor de cercetare.
 
„Dacă ne uităm la diferite competiții de granturi de cercetare, granturile europene, care sunt cele mai atractive din perspectivă financiară, dar și din perspectiva oportunităților de a implementa ideile și de a face o cercetare pe măsura standardelor internaționale, o să observați că Republica Moldova nu numai că are dreptul de a participa la competiții, dar are și rezultate. Sigur că loc pentru mai bine există. Domeniul umanist ar trebui să fie mai activ, deoarece deocamdată sunt mai vizibile rezultatele celor din științele exacte. Dar eu cred că și noi, cei din domeniul umanist, facem față acestor provocări”, a punctat istoricul Sergiu Mustaţă.
Autor: trm.md
06.01.2018 Actual
532
0

Comentarii 0