Sursa imagine: moldpres.md

Vreme frumoasă de Crăciunul pe stil vechi

Temperaturi ridicate, cer variabil, cu ploi în zona de nord a ţării - sunt pronosticurile meteorologilor pentru zilele următoare, când creştinii de rit vechi vor sărbători Crăciunul.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în zilele de duminică şi luni se aşteaptă temperaturi de 5-12 grade Celsius ziua, şi 0-5 grade, noaptea. Conform prognozelor SHS, colindătorii nu vor avea nevoie de sanie, doar de umbrele, mai ales cei din Regiunea de Nord a R. Moldova, unde în această perioadă se prevăd ploi.
 
De marţi însă vremea se va răci. Astfel, la nord, valorile termice vor coborî în timpul zilei până la minus 3 grade Celsius şi până la minus 5 grade, noaptea. În zonele de centru şi sud ziua va fi cu câteva grade mai cald, în schimb în aceste regiuni sunt posibile precipitaţii sub formă de ninsoare şi lapoviţă. Este interesant că în cea de-a doua jumătate a săptămânii următoare cel mai frig se aşteaptă să fie în sudul ţării, unde mercurul termometrelor ar putea indica până la minus 7 grade Celsius.
 
Deocamdată, avem parte de o iarnă blândă, însă care nu este tocmai benefică pentru agricultură. Specialiştii susţin că în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, iar în anii cu iarnă blândă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul ţării. Cele mai periculoase sunt moinele cu temperatură medie zilnică de +5°C şi mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie 12-18 zile.
 
Meteorologia populară are propriile semne ale vremii, adunate în urma observaţiilor seculare ale strămoşilor noştri. Astfel, dacă cineva îşi aminteşte cum a fost începutul lui noiembrie, să ştie că un început de Brumar ploios înseamnă că perioada dintre Crăciun şi Bobotează va fi geroasă. Dacă sunt nori de Crăciun, vara va fi îmbelşugată. Totodată, ianuarie cald nu e semn de an mănos. Ianuarie uscat și geros aduce Faur (februarie) umed. Când câinii latră la lună urmează ger mare.
 
Se spune că va ninge atunci când: câinele se tăvăleşte pe jos; se arde ceaunul pe foc; se strâng ciorile laolaltă; pisica se ghemuieşte cu spatele la cald.
Autor: Moldpres
06.01.2018 Actual
651
0

Comentarii 0