Sursa imagine: sputnik.md

Dodon bate un nou record!

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat, din nou, din motiv că a refuzat în mod repetat să promulge Legea cu privire la modificarea şi completarea Codului Audiovizualului. Hotărârea a fost luată astăzi de către magistraţii Curţii Constituţionale (CCM). Astfel, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretul de promulgare a acestei legi.

La 20 decembrie 2017, președintele Igor Dodon a trimis Parlamentului spre reexaminarea Legea cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului. În motivarea acestei decizii președintele a obiectat că legea în cauză ar îngrădi în mod nejustificat libertatea opiniei și a exprimării, precum și dreptul la informație.
 
Două zile mai târziu Parlamentul și-a menținut votul pentru această lege. Cu toate acestea, la 4 ianuarie curent președintele a refuzat repetat promulgarea respectivei legi.
 
Potrivit Înaltei Curți, în cazul revotării legii de către Parlament, președintele este obligat să o promulge, chiar și în eventualitatea unor dubii asupra constituționalității legii adoptate.
 
În cadrul ședinței de astăzi, CCM a reținut că refuzul președintelui Igor Dodon de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a legii în privința căreia Parlamentul și-a menținut hotărârea adoptată anterior, constituie încălcarea normei imperative exprese a articolului 93 din Constituție și a jurământului depus la investirea în funcție.
 
„Având în vedere faptul că președintele a refuzat în mod deliberat de a-și  îndeplini obligația constituțională de promulgare a legii 257, Curtea reține că în sensul articolului 91 din Constituție, președintele se află în imposibilitatea temporară, pentru considerente subiective, lipsa voinței de aș exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică interimatul funcției pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale”, a menționat președintele CCM, Tudor Panțâru.
 
Astfel, în ordinea exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite în calitate de președinte interimar decretul de promulgare a Legii cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului.
 
La scurt timp după pronunțarea deciziei, șeful statului, Igor Dodon, a publicat un mesaj pe pagina sa de pe o rețea de socializare în mare critică hotărârea CCM.
 
„După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în câteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională. În ce privește legea anti-propagandă, aceasta constituie un abuz evident asupra libertății de informare a cetățenilor Republicii Moldova. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraților, aflați la guvernare”, a scris Igor Dodon.
Autor: trm.md
05.01.2018 Actual
678
0

Comentarii 2

  • Gheorghe:

    Dodon ignora grosolan constitutia, sigur ca trebuie suspendat in asemenea cazuri. Ce fel de presedinte cind ignora legea suprema?

    05.01.2018 17:10
  • Vadim:

    Dodon ai toate șansele să ajungi în cartea recordurilor.

    05.01.2018 18:30