Sursa imagine: buzaumedia.ro

Anul 2018 începe fără zăpadă și cu temperaturi ridicate

Anul 2018 va începe cu temperaturi relativ ridicate pentru această perioadă, cer variabil şi fără precipitaţii.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 1 ianuarie se prevăd temperaturi diurne de 6-9 grade Celsius, la nord, şi de 8-11 grade, la sud. Noaptea, în medie pe ţară, valorile termice vor oscila între minus 3 şi plus 2 grade Celsius.
 
În următoarele zile, vremea se va răci puţin, menţinându-se temperaturi în timpul zilei de 2-5 grade, la nord, şi 3-7, în zonele de centru şi sud. Noaptea, cel mai frig va fi în regiunea de nord, unde termometrele vor indica până la minus 3 grade Celsius. Tot la nord, se aşteaptă precipitații sub formă de ninsori şi lapoviţă, care sunt posibile în zilele de 3-4 ianuarie. La sud şi centru, în aceste zile ar putea să plouă.
 
Meteorologii afirmă că Revelionul, dar şi perioada următoare nu vor fi cu zăpadă, cum s-ar aştepta să fie la sărbătorile de iarnă, însă astfel de cazuri au mai fost în R. Moldova. Cea mai caldă lună ianuarie s-a înregistrat în anul 2007 − temperatura medie lunară a aerului a constituit atunci în teritoriu între +2,5ºC (Briceni) şi +4,2ºC (Bravicea). Şi, respectiv, cea mai rece lună ianuarie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 1963, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5ºC (Cahul) şi -15,3ºC (Soroca). 
 
De noaptea dintre ani sunt legate mai multe obiceiuri, care au şi conţinut meteorologic. Unul dintre acestea este calendarul foilor de ceapă. Pentru aceasta, se iau 12 felii de ceapă şi se umple fiecare cu sare pisată. Fiecare foaie de ceapă este numită după o lună a anului. În dimineaţa zilei următoare se citesc foile de ceapă – dacă în felie se află mai multă apă, luna respectivă va fi ploioasă. Dacă sarea este la fel ca în seara de ajun, înseamnă că în luna ceea va fi secetă. Luna corespunzătoare feliei în care sarea e jumătate uscată, jumătate umedă, va fi schimbătoare.
 
O altă modalitate de a ghici viitorul meteo este aceea în care se folosesc cărbunii făcuţi dintr-un singur lemn. Aceştia se pun pe vatră şi fiecăruia i se atribuie numele unei cereale. În dimineaţa noului an se verifică starea acestora. Cereala corespunzătoare cărbunelui făcut cenuşă se va coace bine vara următoare. Dacă însă cărbunele este intact, cereala respectivă nu va rodi. Atunci când este jumătate făcut cenuşă, pâinea va fi săracă.
 
Oamenii ghicesc viitorul şi după cer. Atunci când lună este plină în această seara, anul următor va fi bogat şi roditor.
Autor: Moldpres
01.01.2018 Actual
624
0

Comentarii 0