Peste 30 de proiecte investiţionale ale conaţionalilor, aprobate pentru finanţare

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat 32 de cereri de finanţare nerambursabilă, înaintate de companiile create de emigranţi sau rudele acestora, în sumă totală de 7,89 milioane de lei. Potrivit estimărilor vor fi create circa 90 locuri noi de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 19,43 milioane de lei, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI).

„Acest Program contribuie în mod direct la realizarea obiectivelor politicii social-economice a Guvernului, prin creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Republica Moldova provenite din remitențe, sprijinirea lucrătorilor emigranți întorși acasă, precum și generalizarea volumului de investiții în țară”, a menționat Iulia Costin, secretar general de stat al MEI.
 
Directorul Interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov, a menționat  că din cele 32 de întreprinderi, aprobate pentru finanțare nerambursabilă, 65,6 la sută sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 34,4 % în faza de lansare. Totodată, 14 afaceri sunt create de lucrătorii emigranți, care s-au întors de peste hotare, iar 18 fiind constituite de rudele de gradul unu ale emigranților. Datele statistice mai indică că 34,4% la sută din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 56,2% de tineri.
 
Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 21 de afaceri sunt în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor, viței-de-vie, plantațiilor de pruni, mere, nuci, creșterea legumelor în spații protejate, creșterea animalelor (ferme de vite, păsări) și apicultură etc. 6 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 5 în industria prelucrătoare.
 
Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 32 de solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 14 state: Italia , Marea Britanie, Rusia, Germania,  Israel,  Franța, România, Thailanda, Turcia și Ungaria.
 
Pe parcursul celor  șapte ani de implementare a Programului „PARE 1+1, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1104 întreprinderi, în sumă totală de 213,49 milioane de lei. Suma totală a investițiilor planificate în economie constituie peste 678,42 milioane de lei.
Autor: trm.md
01.01.2018 Actual
599
0

Comentarii 0