Sursa imagine: clickpentrufemei.ro

Orașe - fantomă

În lume, există localități fără suflare, ajunse una cu pământului – deși în trecut au fost cetăți sau orașe înfloritoare. Soartea le-a fost însă potrivnică, transormându-le în ruine.

Craco, citadela abandonată


Unul dintre cele mai vechi oraşe medievale din Italia, Craco, a fost părăsit de locuitorii săi după ce a fost distrus, în mod repetat, de inundaţii şi alunecări de teren. Construit strategic de greci în secolul al VI-lea, pe o culme foarte abruptă, pentru ca locuitorii să poată supraveghea împrejurimile, oraşul numit pe atunci Montedoro s-a dezvoltat repede. Se lăuda nu doar cu impunătoare case şi biserici, ci şi cu o universitate. Cetatea a primit o lovitură mortală în 1656, când o epidemie de ciumă a lovit întreaga suflare. Un veac mai târziu, Craco a devenit parte a Regatului Italiei. Locul nu s-a dovedit însă bun pentru agricultură, din cauza solului arid, motiv pentru care sute de locuitori au fost nevoiţi să emigreze în America de Nord, până când nu a mai rămas nici ţipenie. Astăzi, datorită atmosferei sale unice, Craco se bucură atât de turiști, cât şi de producătoril din industria cinematografică. Aşezarea a devenit platou de filmare pentru diferite pelicule, printre care se numără şi „Patimile lui Hristos“, regizat de Mel Gibson sau „Quantum of Solace“, din seria James Bond.

Kolmanskop, oraşul îngropat în nisip


Înainte de 1954, anul în care oraşul deşertic din sudul Namibiei a fost abandonat, Kolmanskop era centrul uneia dintre cele mai importante comunităţi de coloniști germani, veniţi în căutare de diamante. Fascinaţi de bogăţiile minerale din zonă, coloniștii au pus bazele unei aşezări urbane. Orașul era unul din cele mai prospere din zonă. Nu lipseau sala de bal, cazinoul, școala, fabrica de gheață. Administrația locală importa apă potabilă de la 1.000 km distanță. Spitalul a fost dotat cu primul aparat cu raze X din emisfera sudică, iar în localitate a fost inaugurat prima linie de tramvai din Africa. Kolmanskop a intrat în declin după Primul Război Mondial, când zăcămintele de diamante din zonă, tot mai sărace, i-au făcut pe coloniști să mute în alte regiuni. Clădirile opulente au fost părăsite una câte una, iar nisipul a acoperit orice urmă de viață. Dacă înainte aşezarea era în trecut o oază înfloritoare, acum este un loc fantomatic, vizitat doar de turişti şi de fotografi.

Prîpeat, oraşul iradiat


Imaginile dezolante, din oraşul care altădată găzduia lucrătorii Centralei Atomoelectrice Cernobîl, par desprinse dintr-un film de groază. Oraşul muncitoresc Prîpeat din Ucraina, traversat de râul cu acelaşi nume, a adăpostit odată familiile a mii de bărbaţi şi femei care lucrau la centrala unde s-a produs dezastrul nuclear din 1986. Cu aproape un secol înainte de tragicul eveniment, în oraş a fost demarat un amplu proiect feroviar, ceea ce a dus la industrializarea lui. Locul în care comerţul înflorea, iar oamenii îşi construiau un viitor sigur, era și un puternic nod feroviar şi naval. Oraşul a avut şcoli, o facultate, două stadioane, un spital, dar şi un parc de distracţii care n-a mai apucat să fie inaugurat și care zace astăzi ruginit în atmosfera încărcată de radiații. Aproape 50.000 de oameni au plecat în grabă şi au lăsat totul în urmă. Deşi au trecut ani de la explozie, oraşul cu privelişti morbide este încă un loc periculos și rămâne locuit. Doar ziariștii și turiștii curioși se încumetă în zonă.

Oradour-sur-Glane, o istorie sângeroasă


Numit şi „satul groazei“, locul a fost distrus complet de către nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 600 de locuitori au fost ucişi cu sânge rece pentru că Franţa opunea rezistenţă Germaniei. Bărbaţii erau împuşcaţi în picior şi schingiuiţi, pentru a li se prelungi suferinţa, iar femeile şi copiii erau închişi în biserici şi împuşcaţi când încercau să fugă. Masacrul rămâne un episod întunecat în istoria Franţei. După Cel De-al Doilea Război Mondial, un nou sat a luat ființă în vecinătatea vechii localități, dar președintele de atunci, Charles de Gaulle, a cerut ca locul masacrului să fie păstrat ca un memorial al celor trecuți în neființă.

Ştiai că...
...există un oraş fantomă despre care nimeni nu ştie când a fost construit sau de ce a fost abandonat? Se pare că Balestrino, situat în Italia, a fost părăsit în urma unei calamităţi de origine necunoscută şi, de atunci, nu a mai putut fi locuit.

Autor: clickpentrufemei.ro
31.12.2017 Caleidoscop
631
0

Comentarii 0