Sursa imagine: publika.md

O bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei va fi pusă în circulație de BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație pe teritoriul țării, începând cu 11 decembrie 2017, o bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei, potrivit unei hotărâri a BNM, care va fi publicată mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Conform documentului, bancnota modernizată, cu valoarea nominală de 5 lei, va fi acceptată în toate tipurile de plăți fără restricții. Bancnota va fi eliberată în circulație treptat, pe măsura epuizării stocului de bancnote emise în perioada anilor 1994-2013.
 
Totodată, bancnotele de 5 lei, emise în perioada anilor 1994-2013, vor continua să fie mijloc legal de plată, pe teritoriul țării noastre, în paralel cu punerea în circulație a celei modernizate.
 
Potrivit hotărârii BNM, bancnotele emisiunilor precedente vor fi retrase din circulație, treptat, urmare a uzării și deteriorării acestora.
 
La fel, bancnota modernizată va avea noi elemente de siguranță.
 
Modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare 5–7 ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare, contrafacere a monedei naționale, fiind determinată, de asemenea, de uzarea bancnotelor.
Autor: Moldpres
07.12.2017 Actual
690
0

Comentarii 0