Sursa imagine: radiochisinau.md

Opinie: Referendumul pentru anularea votului mixt va lovi în primul rând în partidele opoziției de dreapta. Vor merge în alegeri cu un referendum eșuat

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că inițiativa de organizare a unui referendum pentru anularea votului mixt s-ar putea să sufere un eșec. În opinia acestuia, atât grupul de reprezentanți ai societății civile care au inițiat acest referendum, dar și partidele care l-au susținut, nu s-au gândit ce consecințe ar putea avea pentru ei eșecul acestei inițiative. Țăranu crede că acest referendum, la fel ca și cel pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, nu va întruni numărul necesar de voturi.
 
„În linii mari, reflectă poziția împotriva schimbării sistemului electoral a partidei pro-europene. Numai că mă tem că acest referendum este mai puțin binevenit în condițiile de astăzi, fiindcă nu este clar care este perspectiva ca el să aibă o finalitate fericită pentru partida pro-europeană. Este foarte probabil că acest referendum, chiar dacă el va avea loc, nu va întruni voturile necesare ca sistemul mixt să fie anulat. În aceste condiții, partida pro-europeană va merge în alegerile din 2018 având un referendum pierdut, deci pe un fundal destul de complicat. Asta în condiţiile când situaţia partidei pro-europene și așa-i extrem de complicată. Cred că inițiatorii acestei acțiuni nu au calculat toate consecințele posibile. Mă tem că referendumul ar putea să eșueze cu rezultate lamentabile pentru toată partida pro-europeană”, a declarat Anatol Țăranu pentru portalul Tribuna.
 
Un alt argument adus de Țăranu este faptul că partidele pro-europene de opoziție nu mai au aceeași forță de mobilizare a cetățenilor, drept dovadă fiind ultimele proteste la care numărul participanților s-a redus de la câteva mii la doar câteva sute.
 
„Concluzia aceasta ar fi trebuit să-i fi pus pe gânduri pe cei care au inițiat acest referendum. Eu cred că această inițiativă nu a fost bine gândită”, a adăugat analistul.

Autor: SV
28.11.2017 Opinii
1282
0

Comentarii 0