Sursa imagine: vvapour.co.uk

Cum te afectează frigul

Schimbarea temperaturii îți pune corpul la grele încercări de adaptare. Trebuie să știi să te protejezi, că altfel te pasc bolile și, pe bune, ce rost are? Mănâncă sănătos, îmbracă-te gros când vine frigul, fii alertă și, mai ales foarte, foarte atentă la tine. Iată ce e întâmplă cu corpul tău când afară e foarte frig:

Arzi mai multe calorii
Cercetările au arătat că rata metabolică se intensifică atunci când îți e frig. Este pentru că, pentru a se încălzi, corpul tău trebuie să ardă calorii. Nu surâde imediat! Arsul caloriilor de către corpul tău ca să se mențină cald nu este egal mers la sală și făcut abdomene.

Ți se micșorează degetele
Ai văzut că inelele parcă-ți cad de pe degete zilele astea? Nu e nici o iluzie! Degetele, atât de la mâini cât și de la picioare,. Tind să se umfle la populațiile care locuiesc în zone cu temperaturi ridicate și să se micșoreze, să se strângă, la populațiile care trăiesc în zone cu temperaturi mai scăzute. La noi e simplu. Vara mâinile ni se „măresc“, iarna ni se încălzesc.
Explicația e simplă și se află în legătură cu încercarea coirpului tău de a-și păstra cât mai multă căldură. Astfel că decide să constricte vasele de sânge, ca să păstreze cât mai mult.

Ai putea simți durere în zilele extrem de friguroase
Unii oameni au simptome ale unei boli care se numește Boala Raynaud, care, de fapt, se manifestă prin amorțeala anumitor părți ale corpului tău (mâini, urechi, picioare) și e cauzată de către micile artere care aprovizionează cu sânge părțile superioare ale dermei și care, ca răspuns la frig, se constrictă. Nu e periculoasă dar poate fi incofortabilă sau dureroasă. Evită să stai mult timp în frig și îmbracă-te gros când stai afară, ca să mai ameliorezi sdin simptome.

Ai putea avea probleme cu vederea
Ai grijă la ochi. Expunerea excesivă la frig, vânt și zăpadă poate să-ți afecteze vederea. Soarele ale cărui raze sunt reflectate de zăpada albă îți poate arde retina, așa că, în zilele friguroase și însorite, poartă, te rugăm, o pereche de ochelari de soare.

Ți se înroșește fața
Dacă ai nasul roșu și rece și obrajii înghețați bocnă este pentru că, sângele e redirecționat către zone mai importante, anume plămâni și inimă. Când intri la cald, sângele e redirecționat către toate părțile corpului tău, astfel că te înroșești.

Ai risc crescut de infarct
Mai ales bătrânii sunt supuși la astfel de riscuri, dar și tinerii care au probleme cu inima. Asta nu înseamnă să nu ieși să dai zăpada din fața blocului!

Ai putea să te simți mai depresivă, mai tristă, mai fără chef
Da, există așa ceva ca depresia de iarnă. Poate să fie și din cauza unui deficit de vitamina D, dar, în orice caz, depresiile sezoniere sunt un fenomen real, nu sunt vreo închipuire a cuiva. Dacă depresia de iarnă interferează cu obligațiile tale zilnice, consultă-ți doctorul. Suplimentele de vitamina D sunt indicate.

Autor: clickpentrufemei.ro
22.11.2017 Caleidoscop
466
0

Comentarii 0