Sursa imagine: zdg.md

Autoritățile locale din Găgăuzia şi Taraclia vor avea acces la fonduri europene de dezvoltare rurală

Autorităţile locale din Găgăuzia şi raionul Taraclia vor putea accesa fonduri europene de dezvoltare rurală. 44 de localităţi rurale din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia au semnat astăzi, 15 noiembrie, opt Acorduri de parteneriat pentru sporirea dezvoltării incluzive şi eficiente a comunităţilor lor.

Potrivit PNUD Moldova, în premieră pentru Republica Moldova, aceste comunități vor implementa programul Uniunii Europene LEADER de dezvoltare rurală, care prevede mobilizarea autorităților locale și a cetățenilor pentru consolidarea economiei și îmbunătățirea accesului la servicii publice în zonele rurale.
 
Astfel, potrivit sursei citate, comunitățile, semnatare ale acordului, vor fi eligibile să solicite finanțare din partea mai multor fonduri de dezvoltare rurală și regională ale UE și ale altor parteneri de dezvoltare. 
 
Inițiativa LEADER a început a fi implementată în regiune cu sprijinul Uniunii Europene, oferite prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.
 
„Sunt convins că această inițiativă UE LEADER, promovată în cadrul Programului UE-PNUD SARD, va contribui mult la dezvoltarea economică a localităților rurale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, pentru că prioritățile și deciziile vor fi luate de către oameni la nivel local și vor răspunde necesităților locale. Împreună cu partenerii de dezvoltare, vom continua să susținem această inițiativă, care aduce deja rezultate bune”, a menționat directorul adjunct PNUD pentru Europa și CSI, Rastislav Vrbensky.
 
Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD intenționează să intensifice, în perioada 2016-2018, colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul îmbunătățirii capacităților administrațiilor publice locale și favorizării dezvoltării socio-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.
 
Primul program LEADER a fost inițiat în statele membre ale UE, în 1991. 
Autor: trm.md
15.11.2017 Actual
439
0

Comentarii 0