Sursa imagine: ipn.md

Jurnalistă: Am ajuns într-o perioadă mai rea decât a fost pe timpul comuniștilor. A apărut chichița cu protecția datelor cu caracter personal

Situația privind libertatea presei s-a înrăutățit în ultimii doi ani. Aceasta pentru că au fost făcute mai multe modificări la legislație în baza cărora jurnaliștii nu mai au acces liber la o serie de informații. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că după anul 2009 jurnaliștii reușiseră să obțină o realizare în ceea ce privește accesul la informație pentru că și autoritățile au devenit mai deschise, s-au creat mai multe baze de date, s-au digitalizat multe informații. „În ultimii doi ani, vedem că toate aceste lucruri s-au redus și am ajuns într-o perioadă mai rea decât a fost pe timpul comuniștilor”, spune directoarea CIJ.
 
Potrivit ei, nu se poate vorbi despre buna intenție a guvernanților de a face transparentă activitatea lor. „Ei s-au închis, a apărut chichița cu protecția datelor cu caracter personal care este utilizată masiv pentru a îngrădi accesul la informație”, afirmă Cornelia Cozonac.
 
Nicolae Damaschin, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a spus că audiovizualul din Republica Moldova se ciocnește cu probleme de ordin intern și de ordin extern. Cele de ordin intern se referă la finanțare, proprietari, content, cota produsului autohton. În ceea ce privește problemele de ordin extern, una dintre cele mai importante este securitatea spațiului informațional.
 
Membrul CCA afirmă că una dintre problemele audiovizualului din Republica Moldova constă în faptul că 90% dintre posturile de televiziune nu difuzează suficient produs autohton, așa cum prevede legislația în domeniu.
Autor: IPN
15.11.2017 Actual
656
0

Comentarii 3

 • Victor:

  Poare daca jurnalistii si-ar aminti ce inseamna etica si profesionalismul, atunci ar putea sa pretinda la mai multe libertati. Ce folos ca ei cer independenta, daca fac stiri false si promoveaza criminali, cum face Jurnal TV de exemplu?

  15.11.2017 10:04
 • Rustin:

  Voi aveți nevoie de astfel de deschidere și libertate la informații, dar n-o meritați! Amintiți-vă cazul profesoarei din Ungheni! Etică, morală, etc, ați auzit?!

  15.11.2017 10:52
 • Vasile:

  Prostii... Jurnalistii din Moldova am impresia ca idee nu au cum e nevoie sa activeze un jurnalist... Ei să ia exemplu d ela cei din SUA care fac stirile din teritoriu nu sezând in birouri si facind stiri din facebook.

  15.11.2017 11:00